Псувните и циничните ругатни ще се наказват с глоба до 5000 лв. Това предвижда изменение на наредбата за обществен ред и сигурност, предложено от кмета на Бургас Димитър Николов. Предложението трябва да се гласува днес на общинската сесия в морския град като допълнителна точка, пише в. "Новинар".

Неприлични и оскърбителни изрази, хули, ругатни, скарвания и сбивания, които нарушават моралните норми в града също ще бъдат санкционирани по тази наредба. Според общинския съветник от БСП Павел Маринов досега глоба пак е имало, но тя е била по-малка. Това е добре, за да знаят хората, че трябва да се държат пристойно на обществени места, заяви още Маринов.

Според новата наредба се забранява и носенето на хладно оръжие на обществени места. Забранени са предмети като боксове, ножове, ками и шила. За спазването на разпоредбите ще следи т. нар. общинска полиция в града. Това е специално създадено звено за управление при кризи към местната власт.

Забраната за хладните оръжия е заради инцидент в бургаска дискотека преди месец, когато след сбиване загина момче. Носенето на хладно оръжие се разрешава само ако е за спортни и културни нужди или за военни цели.