57.56% от българите не ползват животозастрахователни продукти. Това показва изследване, проведено сред 1018 души от 21 града. От всички 1018 анкетирани само 432 (42.43%) ползват продуктите на животозастраховането, а 586 не ги ползват.

Анкетата е направена по поръчка на "Интерамерикан България" и бе представена вчера. Анкетираните са на възраст между 20 и 50 години, със среден месечен доход на домакинствата 400 лв. в малките градове и 700 лева - в големите.

33% от българите смятат, че нямат нужда от животозастрахователен продукт, а 22.5% не се доверяват на нито една застрахователна компания.

Според получените данни 14% от анкетираните не познават нито един животозастрахователен продукт. Това важи и за предлаганите от пенсионните и здравните фондове.

586 от анкетираните 1018 човека заявяват, че не ползват застраховка "Живот". Като основни причини те посочват: че не се нуждаят от този продукт (33.3%), нямат доверие в застрахователните компании (22.5%), не са запознати с живтотозастрахователните продукти (14.7%) и високата цена (10.6%).

Основен мотив за тези, които ползват животозастрахователни продукти, е възможността да се застраховат срещу различни видове риск (40.7%). 20.6 на сто виждат в застраховката възможност да спестяват пари при изгодни условия, а 20.1% - възможност да осигурят доход на семейството си в случай на инцидент. 18.3 на сто ползват животозастраховка, защото е свързана с банков кредит, а 15% по препоръка на приятели или роднини. Основните причини, които анкетираните посочват за бъдещо закупуване на застраховка "Живот", са защита срещу рискове и инциденти (19.4%), осигуряване на финансова сигурност на семейството (13.0%), изгодна оферта (8.9%) и за да спестят пари (7.9%).

41.5% от анкетираните, които имат застраховка "Живот", предпочитат да плащат вноските всеки месец. 31 на сто казват, че им е по-удобно да плащат на няколко вноски през годината, а едва 27.1% могат да си позволят да плаят еднократно цялата премия по застраховката.

Три вида застрахователни продукти ще предлага на клиентите в България "Интерамерикан Лайф", съобщиха от компанията. Това са "Застраховка Живот, свързана с инвестиционен фонд", "Застраховка Живот с избрани покрития за дете" и "Смесена застраховка Живот".

В момента на българският пазар има голям потенциал за ръст, особено в животозастраховането, затова решихме да се включим в тази област, заяви мениджърът "Животозастраховане" в "Интерамерикан животозастрахователно дружество" Том Малоун. Целта на компанията е да постигне пазарен дял от 4-5% в рамките на 10 години, каза изпълнителният директор на "Интерамерикан животозастрахователно дружество" Коста Чолаков. Той допълни, че в България все още не се покрива рискът "Отвличане", тъй като това е много специфична дейност и трябва да се ползват съветите на специалисти, главно от Лондон.

Средната застрахователна сума, която в момента се изплаща у нас, е между 12 000 и 15 000 евро. За сравнение в Ирландия тя е в диапазона 250-350 000 евро, заяви Малоун.

Източник: в. Монитор