60 находища ни правят Клондайк на Балканите

1753
60 находища ни правят Клондайк на Балканите

Треска за злато като в Клондайк е на път да се разгори у нас. Няколко фабрики търсят спасение от кризата в добив на жълтия метал. Само преди дни две предприятия - "Челопеч Майнинг" и "Горубсо" - Кърджали, получиха разрешение от Министерството на околната среда и водите да извличат рудата с цианиди.

Производство на благородния метал се предвижда да започне още от рудника на Ада тепе край Крумовград (концесията е на "Дънди Прешъс Металс", които държат и мината в Челопеч). "Трейс рисорсиз" ЕООД пък взе разрешение за търсене на злато за 3 г. в полето между Перник, Брезник и столичния квартал Божурище.

Сондажите на фирмата са показали от 1.15 до 1.4 грама на тон злато от трите стари находища в областта и от 4.0 до 4.8 грама за тон от пет нови проби. Тези дни се разбра, че в битката за добиване на злато с цианиди се включва и пловдивският гигант КЦМ.

В община Куклен, на чиято територия се намира заводът, вече е представен за обсъждане доклад за оценка на влиянието върху околната среда на проект за малка инсталация. В КЦМ вече са закупили съответните машини и ноу-хау, а техноложка от фирмата е била на специализация в Австралия във връзка с новото производство.

По мнения на експертите в България има близо 60 находища за злато, които биха били печеливши, ако за разработването им се използват цианиди. А заради непрекъснато растящото търсене на златото в световен мащаб и скока в цената на ценния метал напоследък минното лоби става все по-активно и натискът технологията да бъде разрешена се увеличава.

В България цианидната технология не е използвана повече от 70 г. В последните 10 г. около нея се разгоря истинска лобистка война. Без въпросния химикал добивът на злато е икономически неизгоден и под натиска на инвеститорите той е на път да се завърне в употреба.

Еколозите обаче предупреждават, че използването й може да предизвика катастрофа от Стара планина до Бяло море. Според природозащитниците предлаганата от канадците цианидна технология е екобомба, която може да избухне при авария в инсталациите и да замърси с цианид подземни и повърхностни води и почви.

Организациите предупреждават, че от Европейската комисия са възможни санкции за България заради въвеждането в експлоатация на съоръженията. Те атакуват пред Върховния административен съд двата акта, с които експертите от министерството дадоха комплексно разрешително за работа на фабриките на "Горубсо-Кърджали" и "Дънди Прешъс метълс". Така магистратите ще имат последната дума по въпроса. Срещу концесията на "Горубсо" скочи и кметът на Кърджали Хасан Азис, той също ще обжалва решението.

Ангажираните от еколозите юристи твърдят, че двете фирми са подвели Висшия експертен съвет към МОСВ с невярна информация. Според правилниците при обсъждане на разрешителните инвеститорите трябва да докажат, че избраната от тях технология и съответните инсталации вече са изпробвани по света и са въведени в практиката.

В тази връзка от "Дънди Прешъс Металс" са посочили инсталация в Аризона, САЩ. Тя обаче има десетки пъти по-малък капацитет от тази, която ще работи в Челопеч. Разрешителното за "Горубсо" пък било в пълно противоречие с правилата, защото от фабриката в Кърджали вече са пускали в действие машините и инсталацията е работила нелегално повече от година.

Криминалното използване на цианидната технология е спряно с административен акт на местно ниво. Сега обаче се легализира с получаването на комплексното разрешително. Перник също скочи срещу новината за добив на злато.

Жителите на миньорския град искат обществено обсъждане на новата концесия. Добивът в легендарната мина "Злата" с цианиди преди 1944 г. замърсил река Ерма, а оттам и Сърбия. След това използването им е било прекратено.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

обичащ отечеството
# 0
08:10 | 15 October 2009
Обръщение към Бойко Борисов министър-председател на Република България. Обърнетe внимаание на ваши приближени, който лобират за проекти предвещаващи еко катастрофи.Пример: 1.Бургас-Александруполис/нефтени разливи който ще доведат до смърт на черноморието/ 2.Златните мини``Челопеч``/отравяне със тежки метали почвите/ 3.Полигон``Змеево``/до скоро се палиха американски бомби с обеднен уран, който в последните години доведе до увеличение на раковите заболявания на над 50% от населението живеещо в радиус от 20км./ Помислете, дали НАШИТЕ ДЕЦА трябва да плащат за нашите грешки . Помнете Чернобил.Бъдете жив и здрав, и Бог да ви пази. http://www.bgbui.com/ http://www.chambersz.com/a/content/view/4764/364/ http://209.85.129.132/search?q=cache:ViV33L1Wb8cJ:nfp-bg.eionet.eu.int/eea/bg/publicat/yearbook/water/2000/water/eablsfhb.htm+%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%87+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5&cd=15&hl=bg&ct=clnk&gl=bg
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg