8% лихва за просрочени задължения на бизнеса

1784
8% лихва за просрочени задължения на бизнеса

Наказателната лихва за просрочени задължения на фирмите да не превишава основния лихвен процент на БНБ плюс 8%, предлагат депутати от Реформаторския блок. Законната лихва за забава при плащането на дългове на граждани да бъде основният лихвен процент (ОЛП) плюс 4%, предлагат народните представители с промени в Закона за задълженията и договорите, които са внесени в парламента.

В момента законната лихва за просрочия е в размер на ОЛП в сила от 1 януари, съответно от 1 юли, на текущата година плюс 10%. Лихвата в сила от 1 януари е приложима за първото полугодие, а лихвата от 1 юли - за второто полугодие.

Предложението на депутатите е по-ниските наказателни лихви да важат както за дългове към фирми и граждани, така и за задължения за данъци и такси към държавата и общините, посочва вестник "Стандарт".

В ЕС законната лихва за забава е не повече от 8% над основната лихва на съответната държава или на Европейската централна банка, става ясно от мотивите на депутатите към проекта за промени в закона. Освен това в много страни има различна наказателна лихва за гражданите и за бизнеса.

Например по-ниска законна лихва за забава на граждани има в Австрия (4%), Германия (5% + ОЛП на страната), Литва (5%) и Латвия (6%). У нас надбавката за плащане на просрочени задължения от над 10% е определена преди повече от 20 години при различна обстановка - икономическа нестабилност, висока инфлация и съответно висок основен лихвен процент на БНБ, гласят мотивите.

В момента при лихви на банките, близки до нулата, характерът на лихвата за забава не е компенсиращ, а санкциониращ, посочват депутатите.

Огромен е броят на случаите, при които дори малки просрочени задължения на граждани и фирми към банки и оператори на публични услуги след продължителен съдебен процес (каквато обикновено е практиката в България), може да се превърнат в непосилни за плащане суми, пише в мотивите.

Това може да доведе до фалит на търговец или до пълна безизходица на длъжник физическо лице, посочват депутатите. Най-често жертви на подобна практика от страна на монополисти се оказват малки семейни фирми, пенсионери и социално слаби граждани, пише още в мотивите на депутатите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg