90% от колонките се вързаха с данъчните

943
90% от колонките се вързаха с данъчните

Над 90% от бензиностанциите в страната вече вързаха касовите си апарати с електронната система на Националната агенция за приходи.

Действащите бензиностанции в момента са близо 3000. Така около 2700 от тях вече предават данни на НАП за оборотите си. За целта те използват SIM карти и GPRS мрежите на мобилните оператори.

Цената за предаване на електронните данни е около 1.50-2 лв. на месец и няма да затрудни нито един търговец.

След като се види как работи новата система за контрол на оборотите, до края на септември 2011 г. всяка регистрирана по ДДС фирма също трябва да свърже касовия си апарат с информационната система на приходната агенция. А до края на март 2012 г. всяко фискално устройство в страната трябва да изпраща данни до НАП.

Всички бензиностанции трябваше да бъдат вързани с НАП още на 1 януари. Данъчните обаче дадоха 10 дни толеранс заради празниците през декември и ще започнат масови проверки на 11 януари. Ако дотогава има бензиностанция, която не е вързала касовия си апарат с НАП, тя ще отнася глоба до 10 000 лв. и може дори да бъде затворена.

Чрез получаване на данни за продажбите на всички бензиностанции в страната данъчните анализатори ще видят какви обороти се правят всеки ден от седмицата в отделните региони на страната, както и на основните междуселищни пътища и градски булеварди.

При засичане на отклонение от нормалните обороти в някоя бензиностанция веднага ще се пращат екипи от данъчни за проверка на място. Така възможностите за укриване на оборота ще бъдат прекратени.

Източник: в. Стандарт

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg