9285 лв. заплата очакват новия президент на България. Това показват изчисления на вестник “24 часа” по данните на Националния статистически институт. Според правилника на Народното събрание възнаграждението на държавния глава е 2 пъти по-голямо от депутатското.

То пък от своя страна е колкото 3 средни заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието, за което НСИ е обявил данни. В четвъртък статистиката съобщи, че в държавната сфера през септември са получавали средно по 992 лв. Това прави базова заплата от 2976 лв. за депутатите и 5952 лв. за президента.

Върху сумите трябва да се начисли и добавката за прослужено време. За президента тя е 1.6% за всяка година трудов стаж. И двамата кандидати за държавен глава - Цецка Цачева и ген. Румен Радев, имат по 35 години прослужено време. Или то добавя още 56% върху базовата заплата. Така Цачева или Радев ще получава от януари 9285 лв. месечно като президент.

Депутатските заплати се увеличават със 114 лева

941 лв. е средната заплата у нас през третото тримесечие, съобщи в четвъртък Националният статистически институт. Това е с 0.5 на сто по-малко, в сравнение с периода април-юни. Най-голямо е намалението във финансовия и застрахователен сектор - с 8.6%, и при недвижимите имоти - с 2.8 на сто.

Въпреки спада на средната заплата, основното възнаграждение на депутатите и хората от властта се увеличава. Причината е, че заплатата на народните представители е равна на 3 средни брутни възнаграждения в обществения сектор за последния месец от тримесечието, за което НСИ обяви данни.

Така в държавната сфера през септември са получавали средно по 992 лв., което е повече, отколкото през юни - 954 лв. Или с други думи, депутатската заплата става 2976 лв., което е увеличение със 114 лв.

Основното възнаграждение на бъдещия президент пък ще бъде 5952 лв. Толкова ще взема и досегашният държавен глава Росен Плевнелиев до края на мандата си през януари. Това е увеличение от 228 лв. спрямо базовото му възнаграждение в момента.

Премиерът Бойко Борисов получава с 55% по-висока заплата от тези на депутатите. Тоест сега възнаграждението му става 4612.80 лв. Министрите пък получават 30% над депутатската заплата, или 3868.80 лв. Важно е да се уточни, че това са само основните заплати на хората във властта, без добавките за прослужено време, както и за участия в комисии на депутатите.

Например народните представители получават по 1% върху заплатата за всяка година трудов стаж. Така при прослужено време от над 30 г. възнаграждението на депутат отива над 4000 лв.

Иначе средната заплата като цяло за България е нараснала със 7.7 на сто за година. В обществения сектор продължават да получават по-високи заплати от частния, където за септември са средно 943 лв. Наетите лица у нас към края на септември намаляват с 45 900 души до 2.31 млн.