9285 лв. заплата за новия президент

3769
9285 лв. заплата за новия президент

9285 лв. заплата очакват новия президент на България. Това показват изчисления на вестник “24 часа” по данните на Националния статистически институт. Според правилника на Народното събрание възнаграждението на държавния глава е 2 пъти по-голямо от депутатското.

То пък от своя страна е колкото 3 средни заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието, за което НСИ е обявил данни. В четвъртък статистиката съобщи, че в държавната сфера през септември са получавали средно по 992 лв. Това прави базова заплата от 2976 лв. за депутатите и 5952 лв. за президента.

Върху сумите трябва да се начисли и добавката за прослужено време. За президента тя е 1.6% за всяка година трудов стаж. И двамата кандидати за държавен глава - Цецка Цачева и ген. Румен Радев, имат по 35 години прослужено време. Или то добавя още 56% върху базовата заплата.  Така Цачева или Радев ще получава от януари 9285 лв. месечно като президент.


Депутатските заплати се увеличават със 114 лева

941 лв. е средната заплата у нас през третото тримесечие, съобщи в четвъртък Националният статистически институт. Това е с 0.5 на сто по-малко, в сравнение с периода април-юни. Най-голямо е намалението във финансовия и застрахователен сектор - с 8.6%, и при недвижимите имоти - с 2.8 на сто.

Въпреки спада на средната заплата, основното възнаграждение на депутатите и хората от властта се увеличава. Причината е, че заплатата на народните представители е равна на 3 средни брутни възнаграждения в обществения сектор за последния месец от тримесечието, за което НСИ обяви данни.

Така в държавната сфера през септември са получавали средно по 992 лв., което е повече, отколкото през юни - 954 лв. Или с други думи, депутатската заплата става 2976 лв., което е увеличение със 114 лв.

Основното възнаграждение на бъдещия президент пък ще бъде 5952 лв. Толкова ще взема и досегашният държавен глава Росен Плевнелиев до края на мандата си през януари. Това е увеличение от 228 лв. спрямо базовото му възнаграждение в момента.

Премиерът Бойко Борисов получава с 55% по-висока заплата от тези на депутатите. Тоест сега възнаграждението му става 4612.80 лв. Министрите пък получават 30% над депутатската заплата, или 3868.80 лв. Важно е да се уточни, че това са само основните заплати на хората във властта, без добавките за прослужено време, както и за участия в комисии на депутатите.

Например народните представители получават по 1% върху заплатата за всяка година трудов стаж. Така при прослужено време от над 30 г. възнаграждението на депутат отива над 4000 лв.

Иначе средната заплата като цяло за България е нараснала със 7.7 на сто за година. В обществения сектор продължават да получават по-високи заплати от частния, където за септември са средно 943 лв. Наетите лица у нас към края на септември намаляват с 45 900 души до 2.31 млн.

Българският бизнес

Всичко по темата Избираме президент

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg