АЕЦ “Белене” ще заработи през 2013 г.

935
АЕЦ “Белене” ще заработи през 2013 г.

АЕЦ "Белене" ще заработи през 2013 г. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров вчера. Проектът има огромно значение за Русия. Според мен тя не би рискувала да забави проекта или пък да го оскъпи, каза още министърът.

Според него Русия е заложила авторитета си в АЕЦ„Белене", тъй като на практика централата е нейна „визитна картичка" в Европа. Русия показва, че България е изключително важен партньор, каза още министърът. Димитров заяви, че ще бъдат предпочетени европейски банки за финансиране на АЕЦ "Белене", но не изключи правителството да се възползва от предложението на Русия да предостави заем за сметка на своя държавен бюджет.

Строителните дейности по новата атомна централат рябва да започнат през март-април 2009 г., след като техническият проект получи одобрението на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Новото строителство ще започне през март-април 2009 г. и ще продължи 4-5 години.

За главен изпълнител на АЕЦ "Белене" българското правителство избра контролираната от "Газпром" руска компания "Атомстройекспорт", а за основни подизпълнителни – френската "Арева" и германската "Сименс". Тяхна задача е да проектират и изработят два атомни блока от по 1000 мегавата. Договорът за изпълнение е на стойност 3.997 млрд. евро, макар че преди два месеца от НЕК признаха, че реално АЕЦ "Белене" ще струва поне с 20% повече от планираното заради инфлацията идейностите, които не са включени в обема работа на"Атомстройекспорт" по контракта от януари т. г.

В края на миналата седмица бе обявено, че за стратегически партньор на НЕК за втората ни атомна централа е избрана германската компания RWE. Тя ще отпусне и корпоративен заем в размерна 300 млн. евро за текущи разходи и закупуване на оборудване. Така за дял 49% от акциите на АЕЦ "Белене", оценен през януари т. г. на близо 4 млрд. евро, RWE плаща 2.125млрд. евро.

Делът на НЕК в бъдещата компания "Електрическа компания Белене" (51%) ще бъде обезпечен с материални активи - площадката край Белене, както и с премията от RWE. До края на октомври НЕК и избраният стратегически партньор ще подпишат акционерно споразумение, а през ноември ще бъде регистрирана новата компания. До дни RWE трябва да обяви дали ще се обедини с белгийската "Електрабел" (Electrabel) и дали двете компании ще влязат заедно в проекта за АЕЦ "Белене". "Електрабел" беше другият основен кандидат за стратегически партньор на НЕК.

Източник: вестник "Монитор", Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg