С до 44.7 на сто е поскъпнало агнешкото през последната седмица, съобщиха от земеделското министерство. За първи път ведомството обяви цените на едро и дребно на 6 основни храни. По тържищата цяло агне може да се купи от 10.75 до 13.60 лв./кг.

Най-евтино е в Кърджали, а най-скъпо - в Шумен, където за 7 дни увеличението е с близо 45%. Във Враца и Монтана е скочило с 25 на сто, а във Видин - с 20.

В магазините пък цялото агне се харчи между 11.25 и 14.90 лв./кг. Най-високи са цените в Силистра, Разград, Ловеч и Търговище, а най-ниски - в Сливен, Кюстендил и Благоевград. На дребно най-голямо е поскъпването във Велико Търново и Търговище - с 32 на сто.

Парадоксално според данните на агроведомството излиза, че плешката в София, Варна, Плевен, Стара Загора и Велико Търново се харчи по-скъпо на едро, отколкото в магазините.

Това е така, защото някои търговци вземат агнетата директно от фермите без посредници и цените им са по-ниски, отколкото в складовете, обясниха експертите, които следят цените.

Дългоочакваният "мониторинг" на поскъпването се оказа просто сравнение на цените на едро от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата с цените на дребно от Системата за агропазарна информация -САПИ.

Анализът на експертите показва, че брашното в магазините в Смолян и Стара Загора е скочило съответно с 2 и 9 на сто, без да има промяна в цените на едро.

С най-голяма печалба се продава олиото в София - 1 лв. разлика между цената на борсата и на дребно. Най-много обаче плащат в Благоевград и Кюстендил - по 3.75 лв. за литър, а най-малко - 3.08 лв., в Шумен.

Източник: в. 24 часа