Агрофондът "Серес" излиза на борсата

1274
Агрофондът

Инвестиционният фонд "Серес", който е сред водещите играчи на пазара на земеделска земя, ще излезе на Българската фондова борса през следващата година чрез първично публично предлагане (IPO) на акциите си. Това съобщи за "Дневник" изпълнителният директор на фонда Светлан Станоев. Решението е гласувано от общото събрание на акционерите на дружеството, 70% от които са чуждестранни дружества от САЩ и Западна Европа. Сред собствениците присъстват също инвестиционни банкери от водещи в света финансови институции като "Мерил Линч", Дойче банк и Банк Аустриа Кредитанщалт.

IPO-то на дружеството е планирано за второто тримесечие на 2008 г., като моментът на предлагането ще бъде съобразен с текущото състояние на фондовия пазар, обясни Светлан Станоев. Ръководството на фонда планира увеличение на капитала, но все още не са определени параметрите на емисията.

"Серес" разполага със 170 хил. дка земя, което го нарежда на трето място след дружествата със специална инвестиционна цел за земя в България след "Елана фонд земеделска земя" (234.4 хил. дка) и "Адванс терафонд" (210.5 хил. дка).

С набраните от първичното предлагане средства ще бъде финансирана инвестиционната програма на фонда, която включва придобиване на нови земи, закупуване на земеделска техника и изграждане на зърнобази и стопански структури. Освен отдаването под аренда "Серес" развива и собствено производство на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, които се отглеждат на близо една четвърт от притежаваните терени - 40 хил. дка. Само за следващата година фондът планира 20 млн. евро инвестиции, които освен на постъпленията от увеличението на капитала мениджмънтът ще разчита още на банков кредит и средства по фондове и субсидии на ЕС.

Целите, заложени от мениджмънта на "Серес", са притежаваните от дружеството земи да стигнат 250 хил. дка, от които собствени обработваеми площи - 100 хил. дка, с което да се превърне в голям производител на земеделска продукция в България. "Отворени сме за отглеждане и на други селскостопански култури и възнамеряваме да навлезем в свързани с основната ни дейност бизнеси", каза Светлан Станоев, като в това число не изключи и производството на биогорива.

Основната част от настоящия портфейл на "Серес" е формиран от земи от втора до пета категория, разположени в избрани землища в Северна България - предимно край Монтана, Плевен и Враца, съобщават още от "Дневник".

Инвестицията в земеделие в България е атрактивна, защото секторът има огромен потенциал за развитие. Очакванията на сегашните собственици са вложените от тях капитали в дейността на фонда да им носи по 10% годишна доходност. Първоначалната цел на дружеството беше само да придобива земи и да ги отдава под наем, но впоследствие мениджмънтът прецени, че развитието на собствено производство ще донесе по-голяма възвращаемост за акционерите, заяви Станоев. Някои от основните фактори, които ще стимулират бизнеса на "Серес", са тенденцията на покачване на цените на хранителните продукти и продоволствените култури, както и повишаването на цените на земеделската земя. Земята в България ще продължи да поскъпва между 15% и 25% годишно, прогнозира Станоев.

Според ръководството на фонда листването като акционерно дружество на борсата дава повече предимства за дружеството в сравнение с регистрацията му като акционерно дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). "Желанието ни е да бъдем гъвкави, а фондовете за секюритизация под формата на АДСИЦ са доста силно регулирани", смята Светлан Станоев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg