Активи на "Кремиковци" се режат на скрап

1902
Активи на

Месец след като активите на "Кремиковци" бяха прехвърлени на купувача "Елтрейд къмпани", част от остарелите мощности на комбината се събарят и режат на скрап. Сред тях са сгради, халета и съоръженията на едно от производствата (блуминг-слябинг), съобщи синдикалният лидер на КТ"Подкрепа" в комбината Людмил Павлов.

"Това са стари съоръжения с предписание за демонтаж", потвърдиха от "Елтрейд къмпани". Оттам допълниха, че вече са назначени 200 от бившите работници на "Кремиковци" за поддръжка на инфраструктурата.

Стоманодобивните мощности на завода ще бъдат запазени и са предприети стъпки за получаване на комплексно разрешително за пускането им в действие. Става дума за електропещта, линията за непрекъснато леене на стомана и "Стан 1700".

Възможно е в тях да влезе оператор, другият вариант е да бъдат продадени. Според източници от "Кремиковци" вече са водени преговори с потенциални инвеститори, сред които бившият собственик на завода Валентин Захариев. Проблем била исканата цена - около 160 млн. евро. "Съмнява ме някой да даде толкова много пари", коментира изп. директор на браншовата асоциация на металурзите Политими Паунова.

Активите на "Кремиковци" бяха продадени на търг на 12 април на прясно регистрираната фирма "Елтрейд къмпани" на Лъчезар Варнаджиев. 25-годишният бизнесмен бе единственият участник в публичния търг за активите и спечели с цена от 316 млн. лв. Сделката бе финансирана от Първа инвестиционна банка. По-късно се оказа, че "Елтрейд къмпани" е в консорциум с още две фирми - "Надин металс трейд" и "Валпет консулт" на Валентин Войнов.

Броени дни и седмици след сделката и трите компании са прехвърлени на офшорки, стана ясно вчера.

Справка в Търговския регистър показва, че най-напред - на 16 май, е продадена фирмата на Валентин Войнов "Валпет консулт". Сделката е със "Спиката консултинг лимитид", регистрирана на Британските вирджински острови, и е за 5000 лв.

На 8 юни офшорката "Толедо асоушиетс лимитид" купува "Надин металс трейд" за 20 хил. лв., а Варнаджиев, който получи кредит от 59 млн. евро от ПИБ за сделката за "Кремиковци", прехвърля компанията си на 24 юни на "Бессиън мениджмънт лимитид" за 20 хил. лв.

От Първа инвестиционна банка коментираха, че сделката представлява мостово финансиране и смяната на собствеността е част от първоначално представения и одобрен бизнес план на "Елтрейд къмпани".

Вече са разпределени и парите от продажбата на "Кремиковци", съобщи синдикът Цветан Банков. 53 млн. лв. от тях ще отидат за изплащане на неизплатените възнаграждения на работниците.

Източник: в. Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg