Апартаменти в София вървят по 50-60 хил. лв.

1504
Апартаменти в София вървят по 50-60 хил. лв.

Да се намери приличен апартамент в София за 50-60 хил. лв. не е мираж. Това показва справка из актуалните обявления за имоти, подлежащи на публична продан, окачени в сградата на Софийския районен съд на бул. "Цар Борис III". Закачените публични обявления за набиране на участници в търговете вчера бяха близо 40. Началната цена на повечето жилища, поземлени имоти и автомобили, обявени за продан, е видимо под пазарната.

Началната цена за апартамент в столичния квартал "Дружба", чиято площ е 60 кв. м, е едва 65 000 лв. Имотът се продава, защото длъжникът не е могъл да погаси заем към "Прокредит Банк". Крайната дата за участие в наддаването е 29 септември. Заявки за участие в търг за апартамент от 56 кв. м в "Красно село" пък могат да се подават до 15 септември. Жилището се продава заради дълг към "УниКредит Булбанк" при начална цена 60 000 лв. Друг апартамент в същия район и с приблизително същата площ тръгва от едва 48 000 лв. По-скъпо се продава жилище от 59 кв. м също в "Красно село", което включва таван и мазе. Началната цена е 75 000 лв.

Желаещите да наддават за жилище от 44 кв. м на ул. "Хайдушка поляна" в "Красно село", което включва стая, хол и кухня, трябва да подадат документи до 25 септември. Началната цена е 47 000 лв. Апартамент от 60 кв. м в "Овча купел 1" пък тръгва от 51 200 лв., като публичната продан се провежда в периода между 1 септември и 1 октомври. Купувачите трябва да имат предвид, че върху 1/2 от имота е учредено право на ползване на български гражданин. Документи за участие в търг за жилище от 44 кв. м, състоящо се от стая и кухня, в "Младост" 3 се приемат до 11 септември. Началната цена е 40 000 лв.

Ниските цени са най-голямото преимущество на покупката на жилище чрез публична продан. Сред неудобствата обаче е фактът, че в този случай плащането на цялата сума за имота става веднага. Допълнително трябва да се внесат 2.5% местен данък върху продажната цена. Отделно се дължат солени суми на съдебния изпълнител за постановлението за възлагане на имота и за въвеждане във владение, ако длъжникът не иска да напусне доброволно, припомнят експерти.

От началото на годината до средата на 2008 броят на сключените имотни сделки е намалял около 2.5 пъти. Това съобщиха вчера от компанията "Ремакс" при обявяването на предстоящата "Седмица на имотите в България", която ще е през октомври в София.
Причините са повишаването на лихвите по ипотечните заеми и ограниченото вече финансиране на нови строителни обекти. Неминуемо и кризата в Европа се отразява върху българския пазар.

През последните 6 месеца себестойността на строително-монтажните работи непрекъснато расте. Представители на бранша очакват строителните дейности да поскъпнат с още 25% до края на годината, като средната, според тях, ще стигне 450 евро на квадратен метър. Очаква се и поскъпване на таксите за включване към инженерната инфраструктура, което ще доведе до ново поскъпване на строителството. Не на последно място е и дефицитът на работна ръка, което кара предприемачите да увеличават заплащането.

Източник: вестник "Сега", Снимка: Profit.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg