Австрийци строят луксозен квартал за 28 млн. евро в София

571
Австрийци строят луксозен квартал за 28 млн. евро в София

Австрийската компания Immorent ще инвестира 28 млн. евро в изграждането на луксозен жилищен квартал в столичния квартал Симеоново. Това съобщи Илиана Шмателка, един от управителите на "Иморент България", за вестник „Монитор“.

Вече сме закупили терен от 30 000 квадратни метра. В момента проучваме пазара в този сегмент, за да уточним идеите си за проекта. Върху парцела ще бъдат построени между 23 и 25 хил. квадрата жилища, уточни тя.

"Иморент България" е българското дъщерно дружество на "Ерсте груп", работи в сферата на лизинговото финансиране и развитието на инвестиционни проекти. През миналата година фирмата има 36% от лизинговия пазар на недвижими имоти в страната, като новосключените сделки са за 31.7 млн. евро.

Целият български пазар на лизинга е за над 1.3 млр. евро, като ръстът за миналата година е над 60%, каза Светослав Делчев, другият управител на "Иморент България". Само 6% от този обем се пада на сектора на недвижимите имоти. Най-голям е делът на лизинговането на моторни превозни средства - 67 на сто. В Австрия над една четвърт от лизинговия пазар се пада на недвижимите имоти, поясни той.

Според шефовете на австрийската компания причина за ниския дял е липсата на доверие в тази форма на инвестиция в недвижими имоти. Един от най-големите проекти за лизинг на австрийците е изграждането за една година на завода на японската корпорация YAZAKI в Ямбол за 10.4 млн. евро. В него се произвеждат кабели за френската автомобилна фирма "Рено".

Друга фирма от групата на "Ерсте банк" - Sparkasen Immobilien, е сред инвеститорите на търговския център "Сердика", чието строителство започна официално през миналата година. Според Фридрих Вайхернинг от австрийската фирма в момента няма планове за продажба на имота, който се изгражда в партньорство с ЕСЕ. Той не пожела да уточни наемните нива, но съобщи, че 70% от отдаваемите площи вече са наети "на зелено". Една трета от фирмите в новия мол ще стъпят за първи път в България, уточни австриецът.

За следващите няколко години имаме инвестиционни планове за Централна и Източна Европа за над 1 млрд. евро, каза Фридрих Вайхернинг. 10-15% от тях ще бъдат продадени на по-ранен етап от реализацията на проектите. Само в България ще бъдат инвестирани в имоти 200-300 млн. евро. Възможностите за растеж на пазара в страната още не са изчерпани, добави той.

Sparkasen Immobilien има намерение да продаде част от имотите си в Западна Европа и част от парите да бъдат инвестирани в новите пазари в бившите соцстрани, каза още австриецът. Една десета от средствата ще се вложат в проекти в Сърбия и Украйна, а други 50 на сто - в останалите страни от Централна и Източна Европа, уточни Фридрих Вайхернинг.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg