Автосервизите у нас са незаконни

855
Автосервизите у нас са незаконни

Почти всички автосервизи у нас са незаконни, 91 на сто от тях са в сивия сектор, пише в днешния си брой вестник "Новинар". Това се отнася за по-голяма част от занаятчиите в страната, обяви вчера председателят на Националната занаятчийска камара (НЗК) Рангел Чолаков на конференция за квалификацията на майсторите в Европейския съюз.

Зам.-председателят на камарата Иван Николов обясни, че за незаконни се считат онези занаятчийски предприятия, чиито собственици не притежават майсторско свидетелство. Това касае и сервизи, чиито работници нямат необходимата квалификация, а в помещенията им липсват елементарни условия за извършване на сервизна дейност, допълни Чолаков. По думите му подобен проблем има и при фризьорските салони, като голяма част от тях също са незаконни.

Съгласно Закона за занаятите, за да може да се упражнява самостоятелно професията, да се управлява занаятчийското предприятие и да се обучават служители, е необходимо занаятчията да премине майсторски изпит. За явяването си бъдещият майстор заплаща такса от 300 лева, подготвя се по въпроси от областта на професията, а сертификатът, който занаятчийската камара му издава след това, е безсрочен.

Липсата на майсторско свидетелство прави невъзможно вписването в регистъра на занаятчиите, получаването на регистрация по Булстат като занаятчия и други разрешителни документи, обясниха от НЗК. Майсторското свидетелство се признава в Европа, Канада, САЩ и Япония като документ за професионална квалификация. По данни на камарата обаче само една пета от завършилите профилирани гимназии успяват да си намерят в България работа по специалността.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...