България е на четвърто място в Европа по добив на злато

1790
България е на четвърто място в Европа по добив на злато

България е на четвърто място в Европа по добив на злато и на трето по производство на мед. През м. г. страната ни е реализирала рекорден износ на метални суровини и метали в размер на 5 млрд. лв. Тези данни бяха изнесени от Минно-геоложката камара в Деня на миньора в четвъртък.

По данни на камарата за първото полугодие на т.г. отново се отчита ръст в експорта на златно-меден концентрат, олово и цинк от около 10%. С 30% спад за м. г. е единствено добивът на скалнооблицовъчни материали поради кризата в строителството.

Добрите резултати в бранша се дължат на благоприятната пазарна конюнктура, както и на големите инвестиции, каза председателят на камарата Лъчезар Цоцорков. Само през последните няколко години в минната индустрия са инвестирани над 1 млрд. лв. Инвестициите на "Челопеч майнинг" в машини и оборудване например са  400 млн. долара, като компанията планира да удвои производството си през 2012 г.

В момента в сектора са заети пряко 30 000 души, средната работна заплата е 1200 лева.

Алексанъдр Кънев от КНСБ не пропусна да посочи, че има компании, в които заплащането все още е ниско. В тях миньорите получават по около 4 долара на час, докато в развитите европейски страни възнагражденията стигат 30 долара, каза той.

Работниците в "Горубсо" - Мадан посрещнаха празника на миньора без заплати. По данни на КНСБ работещите в дружеството все още не са получили парите си за май. Собственикът на предприятието Валентин Захариев обещал, че ще изплати дължимите възнаграждения до 5 август, но парите не са преведени. Подобно поведение е недопустимо при тези високи цени на металите, коментираха от КНСБ. Социалният министър Тотю Младенов заяви, че е потърсил съдействие от колегата си Трайчо Трайков за решаването на проблема.

Източник: Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg