България прати в Брюксел жалък отчет

625
България прати в Брюксел жалък отчет

Скромен и неточен отчет за успехите в борбата с организираната престъпност и корупцията прати в Брюксел правителството. Сред изброената дузина "значителни резултати" само един е посочен с конкретно име - "разбитата криминална структура в Бургас, водена от Димитър Желязков-Очите", пише днес вестник „Сега.

Очакваният на 16 юли критичен доклад на Еврокомисията (ЕК) за България ще вземе отчета на кабинета под внимание и ще го сравни с фактите, събрани от брюкселските експерти. Така ще бъде направена оценка доколко страната се справя с шестте показателя, по които е под наблюдение, съгласно механизма за сътрудничество и проверка, въведен за нея в деня на приемането й в ЕС.

Документът, с който "Сега" разполага, акцентира върху българските успехи след междинния доклад на ЕК през февруари, който стресна властта с острия си тон. В графата "Значителни резултати от разследвания през периода март-май 2008 г." на първо място пише, че "през март 2008 г. Главна дирекция за борба с организираната престъпност е установила корупционно поведение на прокурор в Софийската градска прокуратура. Срещу него са повдигнати обвинения за престъпление против правосъдието. Магистратът е уволнен". От столичната прокуратура казаха на "Сега", че нямат уволнен прокурор, нито че са чували за подобен случай.

Сред останалите успехи блести арестуването на 15 април 2008 г. с подкуп от 25 000 лева на двама служители от централната администрация на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (Любомир Лилов и Иван Владимиров), както и започналото през май 2008 г. предварително разследване срещу бившия директор на същия фонд (Веселин Георгиев). Отбелязана е и присъдата от 1.5 г. затвор на главен експерт от Регионалната ветеринарна служба - Пловдив заради вноса през ноември 2005 г. на 47 тона 20-годишно ирландско говеждо месо.

На хроничното настояване от Брюксел за борба с организираната престъпност България отговаря с три примера на разбити наркогрупи в Плевен, Пазарджик и Русе. Системното обвинение, че при толкова много поръчкови убийства няма нито един арестуван, този път е контрирано: арестувано е лицето, убило на 19 февруари 2008 г. лидера на организирана престъпна група за пласиране на наркотици в Перник (Николай Христов Хайо).


Освен това на граничните пунктове са заловени през май 185 пакета с 93.513 кг хероин. Борбата срещу престъпната администрация се отсрамва с един успех: разкриване на престъпна схема, функционираща от 2006 г., за измами с недвижими имоти в големи размери в София и арестуването на деловодителка от Софийския районен съд (Даниела Малинова) и адвокат (Стефан К.).

И този път България не може да отчете очакваното от Брюксел арестуване на босове на големи престъпни групировки, както и присъди или обвинения за корупция срещу бивши и настоящи министри. Вместо това се казва, че през първите три месеца на 2008 г. са "разбити или частично парализирани" шест престъпни групи за трафик на жени и бебета и 16 организирани групи, замесени в икономически престъпления.

Акцентира се на административни и законодателни мерки: назначаването на вицепремиер за еврофондовете (Меглена Плугчиева); преместването на специализираното звено за борба с измамите АФКОС от МВР към Министерския съвет; внасянето на законопроекта за конфликта на интереси; затварянето на безмитните магазини и бензиностанции; подготвяните промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за специалните разузнавателни средства. Посочват се реорганизациите в МВР, но се премълчава оставката на бившия министър Румен Петков като положителен факт.

За съдебната реформа държавата се хвали с новия инспекторат към Висшия съдебен съвет, както и с организираните конкурси за назначаване на съдии, прокурори и следователи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg