Българските магистрати олимпийци по корупция

461
Българските магистрати олимпийци по корупция

България е на една от челните позиции в ЕС по корумпирани магистрати. Това заяви вчера шефката на отдел "Инспекторат" към Върховната касационна прокуратура Малена Филипова. Тя обясни, че през 2007 г. по сигнали са извършени 716 проверки на прокурори. 108 от тях са извършили дисциплинарни нарушения, затова случаите са изпратени на техните административни ръководители, пише в днешния си брой в. "Монитор".

Само 25 от всичките 716 случая на корупция са били установени категорично и са започнали дела. 22-ма прокурори са отнесли дисциплинарни наказания. Само 24 сигнала за корупция за една година са подали служителите от чиновници в различните ведомства у нас. Това съобщи вчера главният прокурор Борис Велчев при откриването на конференцията "Междуинституционално сътрудничество при разследването на корупционни престъпления".
Тези сигнали са подадени от звената "Инспекторат" към различните ведомства в страната. 12 сигнала за даване на пари под масата на техни служители са дошли от МВР, обясни Велчев.

Обвинител №1 допълни, че през 2006 г. 11% от досъдебните производства, свързани с различни форми на корупция, са били образувани по сигнал на контролните органи като митниците, НАП, строителен контрол. Според главния прокурор Борис Велчев "ефективност, измерена в 11 процента, не изглежда никак убедителна".

"Това не е добре, защото контролиращите органи са най-близо до корупционните деяния. Няма институция в България, която да няма инспекторат. През 2006 г. в прокуратурата са постъпили едва 24 сигнала за корупция от инспекторати, което говори, че имаме още много за усъвършенстване. Крайно време е да разберем, че на корупцията с правно-наказателни мерки може да се въздейства само донякъде", посочи Велчев.

Контролните органи могат да работят по-добре, отбеляза Велчев. Той обясни, че само 15% от делата за корупция са по сигнали на митническата администрация, което е много малко. "Според мен това е малко, особено при положение че митническите служители са най-близко до корупционните престъпления. Това обаче не е упрек към дейността є", отбеляза той.

Според главния прокурор е необходимо да се положат повече усилия всеки да разграничи отговорностите си в процеса за противодействие на корупцията. "Много ми се иска и други контролни органи да имат своето място в него. През 2006 г. са образувани шест дела по сигнали на строителния надзор, а не знам дали през тази година са извършени само шест престъпления в строителството", каза още той и посочи, че е необходима по-добра организация в рамките на надзорната система.

"Ако цялата държава не се мобилизира за противодействие на корупция и се разчита само на полицията и прокуратурата да постигнат резултати, то тези резултати ще бъдат както досега. Все пак обаче има немалко дела за корупция в съда. Има нагласи, че има голяма корупция в съдебната власт. Много хора са убедени в това - не защото има факти, а защото има представители на съдебната власт, които с поведението си създават подобна престава", допълни още Борис Велчев.

Той обясни, че ако например утре петима магистрати бъдат заловени за корупция, през първите три дни на това ще бъде дадена висока оценка, но на четвъртия ден ще се попита защо са били заловени само петима.

Велчев бе категоричен, че ако се разчита само на полицията и прокуратурата да се борят с корупцията - нищо няма да се получи.
"Съзнавам колко път имаме да извървим, докато създадем поведение на магистрати, което не само да не дава предпоставки за корупция, но и да не буди такива съмнения", заключи Велчев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg