Банката компенсира инфлацията наполовина

508
Банката компенсира инфлацията наполовина

Банковият депозит компенсира малка част от инфлацията, в най-добрия случай до половината, показва проучване на Монитор. При поскъпване с натрупване от януари до октомври тази година от 9.5%, вложените в банка пари на 6-месечен депозит например, носят доход, едва равен на половината - 4,75%. Другата половина я изяжда инфлацията.

 

Шест месеца е най-дългият срок, за който хората са склонни да оставят парите си в банка, показва статистиката.

 

Годишният депозит едва в последните месеци си пробива път. Влоговете за срок по-дълъг от година не се търсят, защото хората се страхуват, че, ако им се наложи да теглят преди падежа, ще загубят натрупаната доходност заради наказателните лихви.

 

Колкото по-дълъг е срокът на депозита, толкова по-трудно става използването на парите - докато не изтече срока на депозита, не може да бъде използвана сумата. За да се случи това, трябва да се наруши депозита, а тогава олихвяването е като разплащателна сметка - от 1 до 2 и, само като изключение, 3% лихва.

 

След поредните рестрикции на БНБ в сила от 1 септември, банките започнаха да увеличават лихвите по кредитите, а от там и лихвите по депозитите. Статистиката на централната банка показва, че за първите десет месеца на годината лихвеното ниво по тримесечните депозити за домакинства в евро се е повишило с 28,21%, а за вложения в лева с 21 на сто, сочат данните на Българска народна банка.

 

Лихвените проценти, които банките определят за депозита зависят от сумата и срока. Колкото по-голяма е сумата, толкова по-висока е лихвата. За суми над 50 000 лв./евро или 10 0000 лв./евро банките могат да предложат индивидуален, по-висок лихвен процент. Лихвата по депозита може да се получава веднага при откриването на депозита или да се натрупва.

 

В зависимост от това има различни възможности - депозитите с ежемесечно олихвяване, с авансово изплащане на лихвата или рентен депозит. Въпреки че лихвите по дългосрочните депозити са най-високи (6,67% за влог в лева над 2 години), българите предпочитат да оставят парите си в банка за по-кратки срокове, макар и с по-ниска лихва (3,69% - за едномесечни депозити в лв., 5,19% - за тримесечни в лв., 4,75% за шестмесечни, 5,41%- за едногодишни в лв., 6,37%- за двугодишни в лв.).

 

Депозитите в евро имат по-ниска лихва в сравнение с тези в лева. За месец октомври лихвеният процент за едномесечен влог в евро е 2,7%, за тримесечен - 3,97%, за шестмесечен - 3,95%, за едногодишен - 4,09%, за двугодишен - 4,88% и за период над 2 години - 5,69%. Банковите експерти съветват депозитът да се прави във валутата, в която са спестяванията.


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...