Банки искат "Булгартабак"

1009
Банки искат

Финансови институции искат "Булгартабак". Засега те не са обявили дали ще участват директно в покупката на холдинга, или ще финансират сделката от името на купувач. Това каза директорът на Агенцията за приватизация Тодор Николов. Интерес към холдинга има и от малки компании в тютюневия бранш.

Целта е да се привлекат и големите цигарени мастодонти. Процедурата се съгласува с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и ще бъде обявена скоро, обясни Николов, без да се ангажира със срок.

Предложението на АП, което засега е прието от министерството, е холдингът да се продава на търг с явно наддаване, като преди това всички кандидати приемат няколко предварителни условия. Едно от тях е изкупуването на определени количества тютюн. Николов обясни, че конкретните количества са изчислени на базата на купените от холдинга тютюни в последните 3 г.

Купувачите ще имат и ангажимент да произвеждат определени количества цигари. Тук сметката също е съобразена с производството на фабриките в последните години. Отчетено е и евентуално свиване на пазара на цигари от началото на 2010 г., когато предстои поредно увеличение на акцизите и съответно на цените на папиросите.

Практиката показва, че при всяко поскъпване досега пазарът се свива с 8-10%, което сме предвидили, коментира Николов. Процедурата за холдинга ще позволи участието както на компании от бранша, така и на финансови инвеститори.

Предварителните ангажименти ще може да се коментират с участниците, но преди търга всеки от тях ще трябва да е дал съгласие с тях, за да има равнопоставеност при наддаването. Допуск за кандидатите ще има и на база финансовата стабилност и опита в тютюневия бранш.

Холдингът сега обединява двете цигарени фабрики в София и Благоевград и тютюнопреработвателното предприятие в с. Ясен, Плевенско.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg