Банките рязко оскъпиха заемите

580
Банките рязко оскъпиха заемите

За трети път тази година банките повишиха лихвите по кредитите, като надминаха и най-смелите прогнози. При част от големите банки повишението стига 1.5%. От друга страна, финансовите институции ограничиха и достъпа до заеми.

"Никой не беше предвидил лихвите да се покачат чак толкова. Най-накрая и ние усетихме кризата", коментира шефът на кредитния консултант "КредитЦентър" Тихомир Тошев. Ако се сметнат и другите две вълни на повишения от началото на годината, излиза, че повечето големи банки са оскъпили заемите за граждани с близо 2-2.5%. Това значи, че месечната вноска се е вдигнала с около 1/4.

"Лихвите се вдигат, защото цената на ресурса се увеличава, а с колко - това зависи от портфейла на конкретната банка", коментира председателят на Асоциацията на банките в България Виолина Маринова. Вдигането на лихвите от началото на октомври не бе оповестено на медиите. Всички трезори, при които има повишение, обещават все пак да информират клиентите си.

Сериозно увеличение по жилищните кредити - с 1.5%, считано от 9 октомври, направи Пощенска банка. С това базовият лихвен процент по заемите в левове за нови клиенти се качва от 8.75% на 10.25%, съобщиха от банката след запитване на "Сега". Покачването на лихвите по заемите в евро пък е 1% за нови клиенти и 0.75% за стари.

Лихвите по потребителските кредити, отпуснати от Пощенска банка преди 13 октомври 2008 г., се вдигат с 0.75%. Същото е и увеличението при овърдрафтите. До средата на януари 2009 г. клиентите могат да погасят предсрочно потребителския си заем, отпуснат преди 13 октомври 2008 г., без наказателна такса за това.

"Пиреос" повиши вчера базовия лихвен процент по жилищните кредити в левове, отпуснати след октомври 2007 г., с 0.3%. За по-старите заеми обаче увеличението е с 0.75%. Лихвите по заемите в евро също са качени с 0.75%.

Банка ДСК е оскъпила жилищните заемите средно с 0.5%. При потребителските няма покачване.

"Райфайзен" също е вдигнала лихвите за нови заеми от началото на октомври. "Процентите вече зависят от срока на заема - дали той е до 15 години, между 15 и 25 години и над 25 години. Само от това лихвата се е вдигнала средно с около 0.4%. Отделно за заемите в левове има и покачване с 1%, а в евро - с 0.7%", съобщиха кредитни посредници.

На официалното запитване на "Сега" оттам отговориха: "Райфайзенбанк не е увеличавала лихвите по вече отпуснатите потребителски и ипотечни кредитите нито през септември, нито през октомври. Новите кредити са с по-висока цена, съпоставима с променените лихвени равнища по депозитите".

УниКредит Булбанк също е качила лихвите по заемите. От пресцентъра на банката обясниха, че повишението е индивидуално, но средно варира в порядъка на 0.5-1%.

Кредитни посредници, които работят с Булбанк, обаче обясниха пред "Сега", че трезорът е вдигнал процентите по жилищните заеми в левове с 0.9-1.68%, като по-ниският процент се отнася за стандартен ипотечен заем, а по-високият - за потребителски кредит с ипотека. В евро увеличението също не е малко - 1.5-1.88%. "Увеличаваме лихвите по депозитите с по-голям процент. Стремежът ни е да запазим маржа, а не да печелим от вдигането на лихвите", казаха от УниКредит.

От 15 октомври Алианц Банк вдига базовия лихвен процент по всички кредити в левове с 0.5%, т. е. от 8.1% лихвата става 8.6%. Лихвите по всички кредити в евро и долари се покачват с 0.3%.

SG Експресбанк е вдигнала лихвите с 0.55% по новите жилищни заеми в левове, а по тези в евро - с 0.1%, ако са със срок до 10 години.

Една от банките, които засега не са вдигнали лихвите, е ОББ. Оттам обясниха, че ако има промяна, клиентите ще бъдат уведомени. Неофициално се говори, че промяната ще стане още тази седмица.

"Банките раздават по-малко пари, т. е. ориентират се към по-малко, но по-качествени кредитополучатели, като им предлагат кредита на по-висока цена. Това е нормално и няма нищо общо с финансовото здраве на българските банки, което е на много високо ниво", обясни управителят на консултантската компания "Бест кредит" Пламен Пейчев.

Банките наистина за затегнали условията за отпускане на нови заеми, показа проверка на "Сега". Лидер в това отношение е Пощенска банка. Тя спира отпускането на кредити за граждани без доказване на дохода и за панелни жилища. Банката преустановява и заемите в швейцарски франкове.

"Останалите трезори също ограничават раздаването на подобни заеми. Повечето банки вече финансират не 90-100%, а 70-80% от сделката по покупка на имот", каза Тихомир Тошев от "КредитЦентър". Освен това някои от тях вече признават само доходите по трудов договор.

Източник: вестник "Сега"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...