Бърз съд за имоти на длъжници

933
Бърз съд за имоти на длъжници

Бърз съд за имоти и коли на длъжници, които не могат да си погасяват вноските по кредитите. Това е едно от 12-те мерки за сваляне на лихвите, които банкерите връчиха на вицепремиера Симеон Дянков по време на вчерашната им среща.

Най-важно за нас е да се ускорят процедурите за прибиране на обезпеченията на длъжници, заявиха от Асоциацията на банките в България (АББ). Преди седмица Дянков им постави задача да предложат 10 мерки за отпушване кредитирането и намаляване на лихвите по заемите.

В първоначалния си вид представеният вчера списък е съдържал дори 20 точки, но са редуцирани, поясни Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк. Който не се е сблъсквал с правния риск в България и не е пробвал колко трудно се реализират обезпечения и се събират кредити, не знае каква мъка е и колко пари струва това, оплака се той.

Подобряването на икономическата обстановка в страната ще доведе до намаляване и на лихвите по кредитите, обобщи ситуацията Виолина Маринова, шеф на Банка ДСК и председател на АББ. Тя призна, че банките имат пари, но няма стабилни стопански субекти, на които тези пари да бъдат раздадени.

Аз вече имам папка с 12 предложения, това е моето домашно, отговори финансовият министър. Ще предложа тези идеи да се развият като законови промени, но първо ще запозная премиера, допълни той. Следващата среща за оконочателно формулиране на предложенията ще зависи от скоростта, с която правителството ще обработи банкерските идеи. И най-важното - ще пресметне колко ще струват те.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg