Батко не бил крал от Европа, само от България

1035
Батко не бил крал от Европа, само от България

Ексшефът на НАПИ Веселин Георгиев е крал само пари от републиканския бюджет. При поръчките за строеж на пътища, които раздавал на братята си, Батко не е използвал средства от еврофондовете, а само от националния бюджет. Това обяви вчера бившият заместник финансов министър Димитър Ивановски. Той даде показания по делото срещу Веселин Георгиев в Софийския градски съд.

По думите на Ивановски едва 20% от парите на Пътния фонд са дошли по линия на програмите ИСПА и ФАР. Бившият зам.-министър обяви пред съда, че знае за писмо от Европейската комисия, което е пратено през януари 2008 година. Ивановски обаче твърди, че със съдържанието на писмото били запознати тогавашният министър Пламен Орешарски и другият заместник - Любомир Дацов. "Дацов и Орешарски знаят всичко, те контролираха, през тях минаваше кореспонденцията, аз не съм се занимавал", обясни Ивановски в съдебната зала.

"Не разбирам защо сте ме извикали за свидетел. Присъствах на един телефонен разговор в кабинета на г-жа Плугчиева, тя разговаря с главния прокурор. Той я помоли за експерт, който да помогне на наблюдаващите прокурори", недоумяваше в съдебната зала Ивановски.

„Спрените пари по ФАР и ИСПА имат съвсем друг генезис", заяви бившият зам. финансов министър. Ивановски сподели, че писмото на ЕК имало нюанси, сред които и междинни санкции, включително за разследването на нещата около Пътния фонд. В това писмо се препоръчвало да се направи одит на средствата. Такъв одит бил направен по разпореждане на Орешарски и е извършен от КPMG.

Одитите на КPMG обаче били на мнение за „потенциален конфликт", но изисквали допълнителни проверки. Нямало конкретни данни за реален конфликт на интереси. Този "потенциален конфликт на интереси", както го определи Ивановски, пък съдържал според него неясни абревиатури на имена и фирми, които било възможно да правят сделки помежду си.

Ивановски уточни, че преди да бъде получено писмото на ЕК миналата година, у нас са станали известни проблемите покрай Пътния фонд.

Подсъдимият Веселин Георгиев призова журналистите да прочетат доклада на КPMG, а защитникът му Пламен Ялнъзов за пореден път заяви, че прокуратурата няма доказателства по делото.

Източник: в. Монитор

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg