Баумакс купи завода на българския Роувър

1628
Баумакс купи завода на българския Роувър

Фондовете от групата на "Икуест" продължават ударната разпродажба на активи. Вчера "Икуест инвестмънтс Болканс" се раздели с легендарния, но неработещ от години завод "Родакар" във Варна. През 1995-1996 г. там се сглобиха 2200 автомобила от модела "Роувър Маестро". С него България се опита да влезе в елитния клуб на автомобилните производители, но не сполучи.

Оттогава производствената площадка пустееше с малки изключения. През 2008 г. част от помещенията за кратко се отдаваха като складове.

Според официалното съобщение "Икуест" продава стария завод за 9.934 млн. евро без ДДС. Фондът ще използва парите за покриване на дългове.

За купувач е посочено австрийското лизингово дружество "Банк Аустрия Кредитанщалт Булус", дъщерно на "Уникредит лизинг". При покупка на имот чрез финансов лизинг обаче истинският собственик остава скрит (бел. ред. - лизингодателят купува собствеността от името на клиента).

В случая лизинговото дружество е купило завод "Родакар" в полза на австрийската компания "Фриц Шьомер". Тя е позната у нас най-вече със строителните хипермаркети "Баумакс".

Компанията откри обекти в София, Пловдив, Бургас и Стара Загора. А наскоро управителят на "Баумакс България" Николай Секай сподели, че се планира експанзия и във Варна, Плевен и Русе. През август тази година, при рязането на лентата на столичния хипермаркет, премиерът Бойко Борисов призова австрийците: "За София стига, дайте малко инвестиции и в страната, защото там е рядка мизерия".

Най-ценният актив на варненския завод не е моделът "Роувър Маестро", а прилежащият терен. Площта му 24.17 дка и се намира на бул. "Владислав Варненчик".

"Родакар" ще бъде поредният завод в България, който ще падне под тежестта на багерите и ще се превърне в търговски комплекс или офис билдинг. Намиращият се в съседство бивш завод за дизелови двигатели "Вамо" бе купен през 2007 г. от германската компания "ЕЦЕ проектмениджмънт". На мястото се планира търговски комплекс "Черно море парк", но кризата засега бави реализацията му.

Между другото през 1994 г. британската компания "Роувър" купи точно от "Вамо" част от цеховете му. Цената беше 1.4 млн. долара. Година по-късно бе основано съвместно дружество с българската "Дару груп" и през септември 1995 г. стартира официалното производство на "Маестро". Откриването бе уважено от президента Желю Желев, вицепремиера Румен Гечев и британския министър на индустрията лорд Фрейзър, но приказката свърши през 1996 г.

Двата фонда под шапката на "Икуест" пристъпиха към разпродажба на активи, след като се смениха основните акционери в тях. "Икуест инвестмънтс Болканс" се контролира от държавния фонд на Султаната на Оман и инвестиционният фонд Kairos. Миналия месец фондовете на "Икуест" продадоха хотел и кино "Сердика" на пъпа на София за 9.175 млн. евро. Купувач бе компания, свързана с Васил Златев - баща на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Преди това бяха изтъргувани автодистрибутора "Авто Юнион", мол "Сити център София" и дял в застрахователната компания "Уника България".

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg