Бензинът поскъпва заради новия акциз

639
Бензинът поскъпва заради новия акциз

Бензинът ще поскъпне с 3 ст. от януари 2011 г. заради предстоящото вдигане на акциза. Според споразумението ни с ЕС налогът за горивото трябва да се увеличи от сегашните 685 лв. на 710 лв. за 1000 литра. Допълнително върху акциза се плащат и 20% ДДС.

Така скокът на цената за литър бензин ще бъде точно с 3 ст. От промяната в хазната допълнително ще влязат 23 млн. лв. Това е записано в рамката на бюджета за следващата година, която беше приета от правителството.

Добрата новина е, че акцизите на бирата и алкохола няма да се увеличават. Но повишаване е предвидено за газьола и керосина, за да изпълним ангажиментите към ЕС. В резултат цената на дизела ще скочи с 2 ст., а в хазната само от това ще влязат допълнително 37 млн. лв.

Данъкът върху доходите на хората и налогът върху печалбите на фирмите се предвижда да останат без промяна - по 10%. Няма да се увеличава и размерът на ДДС. Но авансовите вноски по корпоративния данък ще бъдат с 10% по-високи от платения данък върху печалбата за 2010 г. Ефектът от това върху хазната ще бъдат допълнителни приходи през следващата година от 70-90 млн. лв.

Положителна промяна се предвижда за чуждите инвеститори. От 1 януари 2011 г. данъкът върху доходите от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения, които български фирми плащат на компании майки от ЕС, ще бъде намален от 10% на 5%. Това ще насърчи вложенията на компании от Европа в България.

Промяната се прави заради поетите ангажименти към ЕС. За повишаване на приходите в хазната ще се затегне контролът върху сивата икономика, гласи докладът към проектобюджета. Предвижда се да се увеличи броят на данъчните ревизии, да се подобри работата на мобилните групи, както и да се въведат по-стриктни счетоводни правила и съдебно преследване на данъчните измами.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg