Бирници ощипали хазната с имоти

526
Бирници ощипали хазната с имоти

Неизгодни за хазната сделки са правили служители на бившата Агенция за държавни вземания. Терен в София е продаден за 15-16 хил. лв. Сделки на публичните изпълнители на АДВ с имоти на явно занижени цени са засечени и във Варна.

АДВ правеше търгове за разпродаване на имуществото на длъжници към държавната хазна, събираше принудително глобите на всички държавни органи, включително и на КАТ, продаваше и конфискувани от държавата вещи.

От началото на 2010 г. АДВ се вля в Националната агенция за приходи. Затова в момента се прави пълна инвентаризация на сключваните досега сделки от публичните изпълнители, както и на конфискуваните вещи, които са съхранявани от АДВ. Тепърва предстои да се устанви дали може да се търси наказателна отговорност от хората, продави имотите в София и Варна на занижени цени.

Оказва се, че и много от вещите, предназначени за разпродаване на търг, не са това, което се води по документи. Например в сейф трябва да се пази тежък златен ланец, който при проверката се оказва, че не е златен. Тепърва трябва да се доказва дали някой нарочно е подменил бижуто или оценителят не е разбрал, че товане не е злато.

АДВ остави много тежко наследство на НАП. Има над 1 млн. изпълнителни дела, по които досега нищо не е правено, за да се съберат сумите. На хората с дългове от 10-20 лв. никой не се е обадил, за да ги подсети, че трябва да си платят.

Много от длъжниците не са били потърсени. В резултат АДВ предаде на НАП близо 6.5 млрд. лв. несъбрани дългове.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg