Богатите харесват цветните камъни

1175
Богатите харесват цветните камъни

Платежоспособните китайски купувачи са особено привлечени от цветните или "луксозни" диаманти, които са много по-редки и се продават около 100 пъти по-скъпо от бели диаманти с подобен размер.

118.8-каратовият жълто-зелен диамант "Изгревът на Граф Делер", който има цена от 18 млн. евро, е сред най-скъпите на пазара.

Китай и Индия ще осигуряват около 50% от ръста на продажбите през следващите 5 години, гласи изследване на McKinsey & Co.

Тъй като се очаква средната класа в Китай и Индия да се удвои през периода 2010-2015 г., ако бижутерите я убедят, че точно диамантите са това, което иска, компаниите за добив, търговците и бижутерите може да забогатеят.

Китайската ювелирна компания Chow Tai Fook, която даде най-високата цена, плащана някога за необработен розов диамант, при закупуването на "Кулинан" от Petra Diamonds през 2010 г. - 35,3 млн. долара, планира да осъществи първично публично предлагане на борсата в Хонконг.

До 2020 г. тя възнамерява да отвори 1000 нови магазина. Ако доходите в Китай нараснат до нивото на Тайван през следващите 15 години и ако потребителите в Китай се сдобият с диаманти средно на човек, колкото тайванците, диамантеният сектор ще трябва да удвои добивите само за да задоволи търсенето, смятат от De Beers.

Една от причините за високите цени е, че много компании, добиващи диаманти, ограничиха дейността си след началото на финансовата криза и едва сега се връщат към предишните нива. По време на кризата цените забележимо паднаха.

De Beers трябваше да се държи раболепно спрямо акционерите си, включително семейство Опенхаймър и правителството на Ботсвана, за да получи финансова инжекция от 1 млрд. долара, и регистрира загуба през 2009 г. Оттогава обаче компанията е на печалба.

"Диамантите са различни от добиваните суровини - пишат анализатори на Deutsche Bank. - И при насипните суровини, и при основните метали като медните и железните руди са известни ресурсите, които може да бъдат разработвани.

Напротив, при диамантите са известни малко източници и следователно се прогнозира много ограничено ново предлагане", твърдят те.

Източник: в. Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...