Борим кризата с буркани

4391
Борим кризата с буркани

Дойде ли септември, нашенецът нарамва чувалите с чушки, стърже домати и клечи с часове край огъня или до котлона на терасата в приготвяне на зимнина. Тази година обаче домакините са още по-усърдни в приготовленията. Туршии и компоти правят дори тези, които от години не са затваряли буркани. Причината е страхът от кризата, чийто пик според икономическите експерти се чакал през зимата.

Колко ни струва обаче домашният буркан? Тази година цените на пресния зеленчук са високи - в София хубавите домати са средно по 1.50 лв., корнишоните вървят по 1-1.20 лв., червените чушки са около 1.40 лв. Токът и водата са също сериозно перо - средната цена на 1 квтч в Западна България е 0.17 лв. Така 20 минути работа на бързовар с мощност 3 квт струват около 0.17 лв. Някои консерви като зеления фасул например се стерилизират поне 2 часа. На езика на числата това прави разход за ток от 1.02 лв..

По традиция българинът не мери труда си, но във време, когато всяка минута струва пари, е добре да знаем какво печелим и какво губим от слагането на буркани.

Една от любимите нашенски консерви е лютеницата, но тя е истински лукс, когато не се прави със собствен зеленчук. За нея трябват много масрафи, става бавно и с много разход на електричество, ако сте в градски условия.

Така за една доза по бързата процедура (без изваряване на домати) отиват 6 кг чушки, 2 кг моркови, 3 кг патладжани, буркан доматено пюре, 400 грама олио, подправки, малко захар. Следователно само продуктите излизат около 18 лв.. Животът явно е поскъпнал, защото през 2003 г. за изпълнението на същата рецепта са били нужни 11 лв..

Врътнята около печката също е голяма. На село спестяваш, ако вариш на огъня. Но ако си в града, чушкопекът работи поне 3 часа. Това струва близо 77 ст., ако уредът е с мощност 1500 вата. Морковите се сваряват за час - още 34 ст. След това всичко се мели и отново се слага на котлона.

Мъките не свършват дотук, нито пък разходите. Готовата лютеница се сипва в буркани, които се стерилизират поне 20 минути. По груби сметки изхарченият ток е 17 ст. На финала, като сложим капачките, цената на готовата лютеница е поне 20 лв. за 10 бурканчета по 300 грама, което прави 6.67 лв. за килограм.

За сравнение в "Метро" кило лютеница "Тодорка" е 2.94 лв., а по-специалната - "Домашна", струва 6.10 лв..

На това привържениците на домашното отговарят, че усилията и разходите си заслужават, защото приготвеното вкъщи е по-вкусно.

Мазетата във Варна преливат

На зеленчуковите тържища във Варна вече прелива от пипер екстра качество. Зеленият върви между 0.90 лв. и 1.10 лв./кг. Червената капия удря два лв., а пъстрите чушки се предлагат за 1.20 лв..

"Хората купуват пипер като за световно. Не ги спира кризата. Плашат се, че през зимата ще е по-страшно, затова пълнят мазетата догоре, вместо да купуват скъпи пресни зеленчуци през декември", споделя търговка от Колхозния пазар във Варна. А и домашното производство им излизало далеч по-тънко. Думите й потвърждават дузина пенсионери, които търчат от сутрин до вечер по зеленчуковите тържища.

"Трилитров буркан царска туршия с камби, карфиол, моркови и целина в магазина струва 4.80-5 лв. Ако реша да купя двайсет буркана, къде ще му излезе краят, трябва да изкарам стотак?! А така, като ги затворим вкъщи сами с жената, същият грамаж зимнина ни излиза по 3-3.50 лв. буркана", категоричен е Тодор Тодоров от варненското с. Константиново.

Тази година местни хора минали на зимнина тип предястие, а туршии се правели по-малко, споделят продавачки от Колхозния пазар. Най-много се харчел червеният пипер, от който варненци приготвяли паста с краве сирене и олио, която се стерилизира за зимата.

В Мараш продават специалитети за евробанкноти

В с. Мараш продават лютеницата за 1 евро бурканчето (300 г). Сделките се въртели на полето край селото, където се провежда празникът на чушката. След пет издания обаче тази година фестът няма да се състои, разказва със съжаление Атанаска Кръстева (61 г.) от шуменското село.

От години тя е известна с най-добрата лютеница в района. По нейните сметки бурканче домашен специалитет излиза 75 ст. В магазина цената е поне 1.60 лв..

Количествата са ясни - 10 кг домати, 5 кг печен червен пипер, още толкова патладжан, 3 кг моркови, чаена чаша олио, захар, сол и чер пипер се слагат на вкус.

"За лютеницата криза няма, нищо не спестявам, за да стане хубава", обяснява майсторката. От дозата излизат поне 15 бурканчета по 320 грама. Смятала е, че едното й излиза към 75 ст., а в магазина същото количество тръгва от 1.60 лв. нагоре.

Според леля Атанаска каквото и да правят родните консервни фабрики, не могат да докарат на вкус и качество лютеницата като домашната. А леля Атанаска я прави по стара рецепта на майка си, тя пък я има от своята майка. Навремето ползвала огнище с ламарина, краката й изгаряли, но съпругът й Васил вече е направил модерно барбекю на дървени въглища, където пече чушките и патладжана.

Голямата тава с доматите вари на стара печка с дърва на бавен огън. Като почне да прави "пътека" с дървената лъжица, се сваля от огъня и се пълни в бурканчета.

Фризерите са на мода

Замразени във фризерите продукти за зимата постепенно изместват затварянето на буркани със зимнина в Плевен. Засега домакините не са намерили цаката единствено на доматите, които се разкашквали и затова продължават да ги стерилизират. Всички останали зеленчуци се запечатват в пликове и се съхраняват успешно за студените месеци.

Зеленият боб, чушките и бамята се почистват, бланшират се леко и след като изстинат, се нареждат във фризера. Тиквичките и краставиците се обелват, нарязват се на кубчета и се замразяват директно. "Запазват си вкуса, от краставиците например става идеален таратор посред зима", твърдят познавачи.

Във Враца карат на полуфабрикат

Във Враца вече действат като американци - купуват полуготови туршии и ги довършват вкъщи. Вместо да пекат чушки и мелят домати за традиционната лютеница, жителите на града купуват направо готова, която използват като полуфабрикат. Петкилограмово бидонче на пазара се предлага по 8.90 лв. бройката. Съдържанието му домакините изсипват и после добавят трошено краве сирене (предлага се по около 2.50 лв. за кг). Сместа пресипват в бурканчета, слагат капачки и стерилизират за около 15 минути.

Другата нетрадиционна рецепта за зимнина е чушки с доматен сос. Врачанки пържат чушките във фритюрник, а после размесват с купено от пазара готово доматено пюре. Цената на 3-килограмов бидон с пюре е 5.50 лв., а на килограм пипер - между 1.20 и 1.80 лв. Преди да сложат ястието на трапезата, домакините запържват глава лук, изсипват буркан смес, добавят вода и чакат да заври. Като "екстра" на тази манджа може да се сложи и яйце.Пикът в подготвяне на зимнината все още не е настъпил в Ямбол. Домакините изчакват зеленчуците да повтинеят, което става около 15 септември. Засега към бурканите посягат само тези, които имат зеленчукови градини по вилите и в околните села.

Ето една от най-популярните рецепти за стерилизиран пържен патладжан от Ямболския край. Зеленчуците се нарязват на филии, после се пържат. Готовите филийки се потапят в ябълков оцет и се редят с чушки и чесън в буркани.

Куртовската капия - хем рядка, хем скъпа

Прочутата куртовска капия изчезва. Този вид чушки са търсени заради изключително добрите вкусови качества, обясняват експерти. Капията е стар български сорт, отглеждала се е основно от стопани в пловдивското село Куртово Конаре и околността.

Има я още по дворовете и хората си я затварят в домашни консерви, но по пазарите рядко може да се намери. Причината е, че е доста по-дребен в сравнение с вносния пипер, който се консервира за зимата. Даже да се открие на някое тържище, цената му варира от лев до 1.80 лв. за килограм. Земеделци разказват, че в някои села правели кръстоски между семената на куртовската капия и турски сортове.

Видинчани наблягат на местни рецепти

Правенето на туршии съвсем не е лесно занимание, а изкуство за хората от Видинско. Цяло лято млади и стари се "пекат" на огъня при бурканите. Мъжете също се влючват в работата.

Типичен пример е 50-годишният Сашо от Видин, който с гордост показа на "Труд" близо 40 кг саморъчно приготвени туршии с домати и чушки.

Докато съпругата на Сашо била на гости при детето им в Испания, той забъркал три вида зимнини. Гордостта му обаче е т. нар. рязан домат по влашки. При него, обяснява мъжът, доматите се режат на дребно. После слагаш целина с малко люти чушки, сол и прибавяш салицил на прах да се пресече. Сместа се пълни с фуния в шише, като се тъпче с дървена клечка. Изглежда просто, ама е много вкусно, казва майсторът.

Той добавя, че продуктите идват от семейната градина в покрайнините на Видин, където и други садят, поливат, копаят.

Сашо е категоричен, че домашното си е домашно - хем по-вкусно, хем по-евтино. Вярно, работата не била малка, но като теглиш чертата, винаги си на сметка. В магазините буркан с домати и чушки за яхния върви от 1.20 лв. нагоре, а вкъщи излизало поне наполовина. Но това се отнасяло за туршиите, които нямат нужда от варене на ток.

Източник: в. „Труд"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg