Борисов: Правим най-добрата пенсионна реформа в Европа

989
Борисов: Правим най-добрата пенсионна реформа в Европа

Чисто нови разчети за пенсионната реформа представи премиерът Бойко Борисов по Нова телевизия тази вечер. "Това, което ще ви кажа, е може би най-добрата реформа в Европа", заяви Генерала. Той допълни, че тази сутрин е събрал финансист номер 1 Симеон Дянков, социалния министър Тотю Младенов и шефката на НОИ Христина Митрева, за да му представят окончателните разчети на Кодекса за социално осигуряване.

Стажът за пенсиониране ще се вдига с по четири месеца годишно от 2012 г., докато достигне 37 години за жените през 2026 г. и 40 за мъжете през 2024 година", съобщи премиерът. От 2021 година с по шест месеца ще се повишава възрастта за пенсиониране, докато за жените стигне 63 години, а за мъжете - 65 години.

Това са промените, които кабинетът ще приеме в сряда. Те ще бъдат представени на синдикатите и бизнеса утре на среща в Министерския съвет. Така Борисов пресече мераците на профсъюзите за стачки, тъй като 2012 година е компромисна за всички.

Премиерът съобщи още, че в следващите 4 години НОИ, а не частните фондове ще плаща ранните пенсии на миньорите. "До 31 март 2011 година личните партиди ще бъдат прехвърлени в осигурителния институт. Частните фондове ще започнат да плащат сами едва от 2015 година. Дотогава те ще могат да вземат глътка въздух и да съберат достатъчно пари", коментира Генерала.

Останалата част от реформата предвижда от 2014 година да падне таванът за новоотпуснатите пенсии, а за старите - поетапно. От 1 януари 2017 година пък ще се увеличи вноската за пенсия от 1,1 на 1,2 на сто. Освен това вноската за универсалните пенсионни фондове ще скочи с 2 процентни пункта - от 5 на 7%.

"С цялата тази реформа дефицитът в Държавното обществено осигуряване ще бъде преодолян през 2017 година. След което ще започне да се натрупва излишък във фондовете до 2035 година", обясни премиерът.

Източник: Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Васил
# 0
08:11 | 2 November 2010
Тези боклуци : Генерала. Симеон Дянков, Тотю Младенов и Христина Митрева трябва да бъдат съдени като НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ за ГЕНОЦИДА , който реализират над народа ни !!!
Колев
# 1
08:11 | 2 November 2010
Време му е да махаме герберските малоумници- со кротце , со благо , а ако требе и с ... МНОГО КЮТЕК !!! Проблемите са ТРИ : 1. Бюджетните трябва да плащат от ЗАПЛАТИТЕ СИ понастоящем социалните и здравни осигуровки ! И никакво ранно пенсиониране по на 45 години !! И никакви „обезщетения „ при пенсиониране от 20 заплати !!! Големите им заплати ДОСТАТЪЧНО ги обезщетяват за НИЩОПРАВЕНЕТО !!! 2. НАП да не се правят на улави, а да събират неиздължените осигуровки по принудителен ред. 3. " Мургавите събратя " да получават социално и здравно осигуряване / грижи САМО срещу определено количество общественополезен труд , а който не иска да работи - извън системата !!! Иначе, както и да я въртим и сучем- сметката ВСЕ НЯМА ДА ИЗЛИЗА !!! ТРИ МИЛИОНА И СТО ХИЛЯДИ , извън пенсионерите и децата, НЕ ПЛАЩАТ , а САМО КОНСУМИРАТ !!! Това НЕ е солидарност - това е РЕКЕТ !!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg