Брюксел смекчи тона в доклада си за България

424
Брюксел смекчи тона в доклада си за България

Брюксел смекчи тона в доклада си за България, който днес ще бъде гласуван от Съвета на министрите на ЕС, пише в днешния си брой "Монитор".

Новите моменти в него са трите фактора, които дават основание на Еврокомисията да очаква положителни резултати в критичните сфери на европеизирането на страната ни. Това са създаването на ДАНС, работата на вицепремиера Меглена Плугчиева и предложените реформи в МВР.

В същото време в документа са отправени остри критики към работата на съдебната власт и професионализма на служителите на МВР. След извършения мониторинг на страната ни от ЕК предупрежденията, че можем да изгубим парите от предприсъединителните еврофондове ИСПА, ФАР и САПАРД, остават, но не са категорични. Изводите са записани в доклада на комисията, предназначен за Европейския парламент, който бе разпространен у нас от български евродепутати.

Досега България не е успяла да демонстрира, че нейната съдебна система работи ефективно съгласно изискванията на ЕС, се казва в проектодоклада на Еврокомисията, с който "Монитор" разполага. Институциите и процедурите изглеждат добре на хартия, но не произвеждат практически резултати - направените препоръки (от ЕС) не се спазват. Основните проблеми остават, се изтъква в документа.

„Липсата на убедителни резултати при сега съществуващите структури е очевидна и е необходимо спешно да се предприемат мерки", се казва още в документа. „Съдебната система и администрацията се нуждаят от сериозно засилване и основно прочистване."

Полицията няма добре обучен състав и оборудване да разследва сложни случаи. Борбата срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност не дава резултати.
„Практическите резултати на слабата администрация и липсата на ефективен контрол за конфликти на интереси, измами и финансови нередности могат да доведат до загуба на средствата от предприсъединителните фондове, получени от България, а структурните фондове може да бъдат спрени", се казва още в документа.

„България трябва да успее да... разбие мрежата от конфликти на интереси и очевидните връзки между политическата класа, бизнеса и организираната престъпност", се казва в проектодоклада. „Българските власти трябва да покажат, че съдебната система работи и разследванията на корупцията и организираната престъпност водят до арести, съдебни дела и... осъдителни присъди" се казва в проектодоклада на Еврокомисията.

Докладът за напредъка на страната се очаква да бъде приет от ЕК в сряда и все още е възможно да претърпи промени, коментира Ройтерс.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg