БТК става офшорка

1027
БТК става офшорка

БТК (вече "Виваком") става офшорка. Контролът върху родния телеком се поема от компания от Каймановите острови. Вчера Комисията за защита на конкуренцията разреши "Бридж Партнърс Л. П." да поеме едноличен контрол върху част от бизнеса на Американ Интернешънъл Груп Инк. (AIG Inc), САЩ, които сега са собственици на БТК чрез AIG Capital Partners (понастоящем PineBridge Capital Partners LLC).

"Бридж Партнърс Л. П." поема бизнеса на AIG, свързан с консултантска дейност и управление на активи. КЗК постанови незабавно изпълнение на концентрацията, което означава, че фирмата от Кайманите ще поеме контрола, дори да има обжалване на решението.

"Бридж Партнърс Л.П.", Кайманови острови и неговата група "Пасифик Сенчъри Груп", не са извършвали и не осъществяват търговска дейност в България, се казва в становището.

Тъй като Бридж Партнърс Л.П. придобива непряк контрол върху БТК АД, сделката засяга, без да окаже директен ефект, пазарите на услуги по фиксирана телефония, на услуги по наети линии, на услуги по гласова мобилна телефония, на достъп до интернет и на пренос на данни.

Придобиващото дружество и неговата група Пасифик Сенчъри Груп към момента нямат участие на изброените продуктови пазари в страната. Поради това от КЗК смятат, че извършването на сделката няма да доведе до увеличаване на пазарни дялове или друго изменение на пазарната структура на посочените пазари.

Щатският гигант AIG закъса миналата година и взе 80 млрд. долара от американското правителство. Помощта подлежи на връщане и за да се сдобие с парите, компанията разпродава части от бизнеса си, сред които и БТК.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg