Бум на незаконната търговия с тютюневи изделия

633
Бум на незаконната търговия с тютюневи изделия

Незаконната търговия с тютюневи изделия без бандерол процъфтява и все повече свива пазара на легално продаваните цигари. Все по-често се регистрират и продажби на фалшив тютюн за свиване на папироси, оплакаха се от „Булгартабак". Продажбите се свивали и заради ценовата война, която не се очаквало да стихне скоро, коментират експертите.

Основната причина за поддържането на сивия пазар е непрекъснатото повишаване на цените на тютюневите изделия, което е предпоставка за развитие на незаконната търговия. Освен това има сериозна разлика между цените на тютюневите изделия в различните държави, която принуждава някои търговци да внасят контрабандно продукти на по-скъпите пазари. Според „Булгартабак" и фирмите вносители у нас контрабандата на цигари държи между една четвърт и една трета от пазара.

Нелегалната търговия с тютюневи изделия у нас се развива и пушачите вече могат да си купуват цигари и на бройка. Този вид продажба е незаконна, смятат обаче от холдинга. Според цигареното дружество контрабандната търговия се разширява не само заради икономическата криза, но и заради занижения контрол, смятат от „Булгартабак". Инспекциите за това дали тютюневите изделия са с бандерол се правят от служители на „Икономическа полиция", Агенция „Митници" и данъчните.

През последните дни пазарът в страната беше наводнен от фалшиво „Виктори", смятано за най-продаваната българска марка цигари. Цигарите менте „Виктори Уайт" най-много се продавали в района на Благоевград и Кюстендил за между 2 и 3 лв. за кутия, като регистрираната им цена с бандерол е 3,40 лв. за кутия. Продаваните цигари без бандерол се различават значително от оригиналните както по опаковката, така и по използвания тютюн и вкуса, който оставят.Освен по липсата на бандерол по друго не могат да се познаят търгуваните цигари от уличните търговци на Женския пазар в столицата. Цената им е два пъти по-ниска от пазарната.

Според проучвания на неправителствени организации продажбата на цигари на черно у нас е една от най-високите в сравнение с останалите страни в Европейския съюз и достига 30 процента. Контрабандата е и сред основните причини за спада в продажбите на цигари с марките на „Булгартабак", смятат от дружеството. Силната конкуренция на вносителите и на приватизираните фабрики в Пловдив и Стара Загора също рефлектирала върху резултатите на държавния холдинг.За първите шест месеца на годината тютюневият холдинг е продал с 26 процента по-малко цигари спрямо същия период на предходната година.

От 2010 година е предвидено ново вдигане акциза на цигарите, като целта е страната ни да достигне до минималните за Европейския съюз ставки от 64 евро на 1000 къса цигари. Идеята е през 2014 година налогът да стигне 90 евро или 176 лв. за 1000 къса. Целта на Европейската комисия е да ограничи употребата на цигари с 10 процента през следващите пет години, като вдигне акциза и оттам цената на тютюневите изделия.

Източник: в. Новинар

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg