Бюджетът ще вади по 100 млн. годишно за промишлени зони

551
Бюджетът ще вади по 100 млн. годишно за промишлени зони

До 2013 г. в България ще се появят 100 нови индустриални зони. Това предвижда "Визия 2013" - стратегията за насърчаване на експорта, подготвена от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Според експертите на МИЕ за един индустриален парк са необходими около 6 млн. инвестиции. Всяка година бюджетът може да осигурява по 100 млн. лева за развитие на такива зони, обяви зам.-министърът Явор Куюмджиев. Според него само недостигът на подходящи терени възпрял авторите на стратегията да запишат по-голяма бройка, пише в. "Сега".

На представянето на "Визия 2013" стана ясно, че в министерството трескаво пишат закон за промишлените паркове. Той трябва да бъде готов за есенната сесия на парламента, когато ще бъде внесена и самата експортна стратегия. Такъв проектозакон бе готвен още при правителството на Костов, но така и не стигна до Народното събрание.

България приключи 2007 г. с 16.4 млрд. лева превес на импорта над експорта. Според "Визия 2013" през следващата петилетка износът трябва да изпреварва с бързи темпове вноса и през 2014 г. външнотърговският баланс да се занули и да излезе на плюс.

За целта икономиката ни трябва да продължи да расте поне с по 7% годишно и чуждите инвестиции да запазят досегашния темп на увеличение. При тези условия България ще стопи минуса във външнотърговското си салдо, а към 2018 г. приходите от експорт ще достигнат 75 млрд. долара, предвижда стратегията. За сравнение през миналата година експортът на страната бе 21 млрд. долара.

"Визия 2013" предвижда и създаване на БУЛтрейд - специална дирекция в Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия. В звеното ще работят 50 експерти, които ще улесняват връзките между нашите фирми и партньорите в чужбина. БУЛтрейд ще изпрати свои служители в 30 ключови за експорта ни държави. Тези кадри ще се допълват със сегашните търговски представители, които улесняват контактите на ниво администрация.

БУЛтрейд ще стартира като дирекция в държавно ведомство, за да може да ползва средства от еврофондовете по оперативна програма "Конкурентоспособност". Агенцията за малкия бизнес е единствен бенефициент по тази програма.
След време БУЛтрейд може да прерасне в самостоятелна агенция или компания с частно участие. Зам.-министър Куюмджиев обясни, че е възможно звеното да заработи от Нова година, ако Народното събрание одобри "Визия 2013" през есента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg