Чакаме от азерите половината от газа

742
Чакаме от азерите половината от газа

50% от потреблението на природен газ в България може да се осигурява с доставки от Азербайджан. Това ще бъде възможно най-рано от 2013 г., каза шефът на "Булгартрансгаз" Иван Дреновички.

Във вторник в Баку е проведено заседание на Българо-азербайджанската работна група за доставката по море на компресиран природен газ (CNG) с участието на "Булгартрансгаз", СОКАР и консорциума "Шах Дениз", представляван от Statoil, BP и Total.

Обсъдено е предварителното проучване за осъществимостта на проекта. Следващите преговори ще бъдат на 23 и 24 септември, като тогава се очаква да се реши къде на грузинския бряг да бъде изграден CNG терминал. Вариантите са пристанищата Поти или Кулеви. На българския бряг пък вече е ясно, че терминал ще има при Варна.

След като необходимите съоръжения бъдат готови, страната ни ще може да получава от Азербайджан по 2 млрд. кубически метра синьо гориво годишно. При положение че България потребява между 3 и 6 млрд. кубика, новото трасе ще гарантира половината от необходимия газ. Когато то бъде готово, може да бъде намалена и цената на газа.

Засега обаче водещият стимул на проекта е осигуряване на алтернативни доставки на газ и въпросът за цената не е обсъждан по-сериозно. Самото изграждане на CNG терминалите няма да струва скъпо.

Около 85% от инвестицията ще отиде за закупуване на кораби, които да пренасят компресирания газ, и едва 15% ще бъдат похарчени за изграждането на пристанищните съоръжения.

Активна работа по изграждането на междусистемна връзка с Турция пък ще започне още другата седмица, съобщи шефьт на Съвета на директорите на "Булгартрансгаз" Георги Гегов.

Очаква се създаването на съвместна работна група, като от БОТАШ вече са предложили конкретни имена. В момента у нас се избират българските представители. След това групата ще заработи с конкретни действия за реализацията на проекта.

Източник: в. Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg