Част от бизнеса е заплашена от евросанкции заради евтино гориво

421
Част от бизнеса е заплашена от евросанкции заради евтино гориво

Заводи, които консумират големи количества природен газ, може да се наложи да върнат на държавата около 80-100 млн., защото в продължение на година са се възползвали от неоправдано ниски цени на синьото гориво. Това заяви по "Неделя 150" бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Според него това ще се случи, ако някой сезира Европейската комисия и тя започне разследване за допустимостта на тази държавна помощ. У нас най-големите потребители на природен газ са торовите заводи, предприятията от стъкларската, циментова и керамична промишленост, както и "Кремиковци", "Стомана" и др.

В момента "Булгаргаз" продава синьото гориво в страната на цени, по-ниски от тези, на които го купува. Това поставя в привилегировано положение тези фирми, които на практика не работят в пазарни условия, тъй като техните конкуренти, които използват други горива, ги купуват на пазарни цени.

"По този начин в ръцете на част от бизнеса останаха около 80-100 млн. лв.", изчисли Овчаров. Според него само заводите, контролирани от издателя Иво Прокопиев, който в момента е сред водачите на кампанията да не се вдигат цените на природния газ, са спечелили към 2-3 млн. лв. Чрез "Алфа финанс холдинг" Прокопиев притежава завод "Каолин".

"Знам, че е лесно да приватизираш само печалбите, а да национализираш загубите", коментира Овчаров. Той посочи, че в същата ситуация е и близкият до ДПС бизнесмен Христо Ковачки, чийто топлофикации в Бургас, Плевен и Враца не си плащат горивото на "Булгаргаз".

Овчаров заяви, че не договорът с "Газпром", а вдигането на цените на петрола в световен мащаб води до поскъпване на природния газ. "70% от цената на природния газ се дължи на световните котировки и само 20% - на този договор", обясни той. Овчаров уточни, че договорът с "Газпром" не е тайна, тъй като екземпляр от него е даден на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която преценява дали исканото от "Булгаргаз" увеличение на цените е обосновано.

Ексминистърът припомни и че преди подписването на новия договор с "Газпром" цената на газа е обсъждане с големите консуматори и тогава се е стигнало до общо решение изравняването с пазарните цени да стане за определен период от време.

Въпреки всичко това две работодателски организации - КРИБ и БТПП, заявиха вчера, че ще подкрепят протестите на синдикатите, ако ДКЕВР разреши поскъпване на природния газ, а шефовете на отделни заводи се заканиха да изнесат производството си в чужбина.

Източник: вестник "Сега"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg