Четири са класиките в кражбата на ДДС и при това работят

7868
Четири са класиките в кражбата на ДДС и при това работят

600 млн. на всеки 3 млрд. лева планиран приход от ДДС не влизат в хазната или пък излизат от нея като неправомерно върнат данък, съобщава в. “24 часа” , позовавайки се на изчисления на данъчни експерти. Според говорителя на легия "Антимафия" Петър Якимов годишно загубите за бюджета са още по-големи – 1.5 млрд. лв.

Изчисленията са по данни на софтуер, който автоматично разпознава повечето опити за данъчни измами и задава за проверка рискови сделки.

Той обработва всяка от 38-те милиона месечно трансакции по зададени предварително над 100 критерия.

По тях се откриват съмнителни търговски връзки между дружества, “рисуват” се ролите на всяка фирма в данъчния регистър в схемите за източване на ДДС.

Данните за по-едрите опити за измама се подават към ГДБОП и при 90% от сигналите се започва разработка. В приходната агенция пък се изготвят профили на ДДС измамниците. Така щети за над 400 млн. лв. на година биват пресичани.

Доскоро традиционният профил на ДДС измамника бе верига фирми с регистрация у нас най-често в строителството, земеделието или търговия със стоки с малък обем и висока стойност”, споделят данъчни инспектори.

Новият профил на ДДС измамите обаче се допълвал от навлизането на големи авторитетни компании, които прилагат т.нар. топене на размера на косвения данък, който трябва да бъде внесен. Това потвърди пред “24 часа” шефът на данъчните Красимир Стефанов.

В интервю той обясни, че тези компании са получатели на много висока стойност на маркетингови, консултантски, социологически услуги.

Тези доставки обаче никога не са се случвали, а целта е била да се намали данъкът за внасяне. Той бе категоричен, че това вече се случвало дори в сектори, за които “никога не бихте си помислили, че се вършат злоупотреби”.

След като данъчни и полиция хвърлили в битката и софтуер, измамниците отвърнали със същото, казват инспектори.

Първоначално и у нас набрала скорост схемата, известна като “съседска въртележка”, но ловки измамници ги контраатакували с “виртуална въртележка”.

“Съседската схема” била прилагана главно от румънци, българи и гърци, които регистрират от името на чужд инвеститор голям брой кухи фирми. След това започвало движение на стоки, но само по документи. След няколко месеца вече имало солидна сума ДДС за възстановяване. Тогава стоките в действителност се продавали, но без ДДС, и складовете се опразвали. Далаверата при нея е, че проверките в чужбина траят по-дълго, отколкото е срокът за възстановяване на данъка.

Сега тя била модифицирана и с износ. Вместо да си прехвърлят само фактури в рамките на ЕС, стоките се “изнасят” за трета страна, например Дубай, и после се реекспортират за друга държава членка.

Последното подобрение била “виртуалната въртележка”, която е хит на компютърната техника. Чрез специални компютърни системи се генерирали виртуални въртележки от несъществуващи вериги от фирми с празни обороти, включително и със задгранична регистрация. Те се вписвали в данъчните служби, за да създават “шум” в системите на данъчните, а данните се пазарували на черния пазар за лични данни. Този пазар се захранвал от роми и социално слаби, които сами си продавали документите за самоличност, както и от откраднати лични или фирмени документи.

Класиките в “жанра” са четири и работят

Основните схеми си остават четири, с различни модификации.

1. Верига от фантоми

Наричана още с липсващ търговец - длъжник по ДДС. При нея фирма акумулира данъчни задължения. Всички останали във веригата са успели да си изтеглят данъка от държавата. Най-често натрупалата дългове фирма се прехвърля на ром или клошар. ( Как действа тя- виж схемата горе)

2. Кръгова измама

Експертите я наричат каруселна ( виж втората схема) При нея между най-малко трима доставчици, обикновено в различни държави, се извършват множество покупко-продажби на една и съща стока, която се облага с нулева ставка. На финала въпросната стока се облага еднократно с най-ниската за групата държави ставка по ДДС, но не се внася в бюджета.

3. Фиктивен износ

При нея търговецът изнася стоки само по документи и си възстановява данъчния кредит, а стоката се реализира без фактури на вътрешния пазар. Тя има и по-мека разновидност, при която експорт реално има, но се надува стойността на изнасяното и се намалява нормата на печалба.

4. X-образна

В този тип измама участват голям брой лица, включително и нерегистрирани по ДДС. Организаторът ползва данъчен кредит въпреки наличието на неизряден платец по веригата, през който изтичат парите. Нейният разцвет бе по времето на ДДС сметките, но продължава да се прилага и до днес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg