Чиновници вземат по 3-4 заплати за една и съща работа

819
Чиновници вземат по 3-4 заплати за една и съща работа

Държавни служители са получавали по две, три и дори четири заплати месечно чрез допълнителни граждански договори към ведомствата, в които са на щат, за работа, която влиза в задълженията им. Това обяви в Разград вицепремиерът Симеон Дянков.

Порочната схема си личи най-ясно от справка за здравното министерство, която показала, че държавните служители там са 400, а гражданските договори - 509. Парадоксалното в случая е, че гражданските договори са предимно за консултантски дейности, свързани с разработването на проекти и програми, финансирани с евросредства, а до момента това министерство не е усвоило и лев от ЕС.

Според Дянков по подобна схема са били източени и 90% от европарите, дадени на България по оперативната програма "Административен капацитет". С тях чиновници са ходили на екскурзии до Канада, Израел, Сингапур, за да проучват как са организирани услугите на електронните правителства там. "В резултат на събрания опит електронното правителство в България още не е започнало работа", коментира Симеон Дянков.

Здравното министерство не е единственото, в което служители масово са работили на граждански договори. Новото ръководство на социалното министерство завари през юли 2009 г. 1100 граждански договора на обща стойност 2.2 млн. лв., обясниха вчера от екипа на Тотю Младенов. Още през септември 2009 г. са прекратени всички неефективни договорни правоотношения със служители в министерството и външни изпълнители. По различни дейности, за които няма щатен персонал, и по проекти и програми с външно и европейско финансиране в момента има 114 граждански договора.

Във финансовото министерство, където в момента работят 530 служители, броят на гражданските договори вече е сведен до 14, каза вицепремиерът. Не стана ясно колко са били договорите при идването на правителството на Борисов на власт.

Има обаче и ведомства, където няма служители с повече от един договор - такива са министерствата на правосъдието и на земеделието и храните.

До края на 2013 г. усилията на кабинета ще са насочени към подобряване инфраструктурата на страната, реформа на държавната администрация и увеличаване на българското производство, обяви Симеон Дянков.

Източник: в. Сега

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg