Чистят рекламите от центъра на столицата

1415
Чистят рекламите от центъра на столицата

Рекламните елементи ще изчезнат от фасадите и покривите в центъра на София. Първо ще се започне със зоната около бул. ”Цар Освободител”, улиците ”19-ти февруари”, ”Московска”, ”М. Търново”, бул. ”Княз Дондуков”, както и площадите ”Независимост”, ”Атанас Буров”, ”Народно събрание”,  ”Ал. Батенберг”, “Паметник В. Левски” и бул. “Цар Освободител”, в участъка от пл. ”Народно събрание” до бул. “В. Левски”.

Това ще бъде заложено в промените на Наредбата за преместваеми обекти и рекламата, които се подготвят от екипа на главния архитект на столицата Здравко Здравков, пише вестник "Монитор". Новите правила ще са предимно рестриктивни, защото градската среда е наситена с афиши, обясни арх. Здравков при отчета на работата си за първите шест месеца. 

Главният архитект обясни, че целта на новата Наредба за градската среда, която ще се изработва от Столична община, през следващите девет месеца ще даде възможност да се изисква от собствениците на имоти фасадите им да изглеждат по определен начин, който е в синхрон с околните сгради.

По думите му ще има утвърден цвят за всяка една от тях, точно ще е определено и мястото на рекламните надписи на бизнес обектите, като ще има и изисквания за буквите. „Фокусът ще бъде върху общата визия на зоната, като ще се обърне внимание и на осветлението, дали то ще бъде с топла или студена светлина”, поясни той.

Пилотно това ще се приложи по „Граф Игнатиев“, чиято реконструкция ще започне през следващата година.

Той припомни, че са предложени промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община и Закона за устройство на територията, които в момента се разглеждат в Народното събрание. С предложените промени се цели да се опазят зелените пространства

Едно от новите неща е собствениците на всички сгради с разгърната застроена площ над 20 000 кв. м да представят анализи и доказателства за транспортното им обезщетение със симулации на сегашния и бъдещия трафик. Така новият небостъргач Sky Fort, който ще се строи на Цариградско шосе, ще трябва да инвестира в разширение на локалното, тъй като ще затрудни движението там.

Главният архитект коментира и напрежението в район "Младост" срещу застояването на т. нар. междублокови пространства и желанието на част от жителите на района за налагане на мораториум върху строителството там и обясни, че спекулирането с думи като мораториум е изключително опасно.

Според него районът е интересен за строителство заради инвестициите в инфраструктурата, което повишава цените на имотите. В "Младост" има пет метростанции, обновени булеварди, кръстовища, всичко това го направи един от най-скъпите райони в София, каза главният архитект.

Според него, когато бул. "Копенхаген" се свърже с бул. "Ал. Малинов" и бул. "Цариградско шосе", районът ще стане още по-скъп. Той обясни, че проблемът със строителството в "Младост" не е създаден нито от НАГ, нито от кмета на София, а "от една реституция, която възстанови частната собственост в тази територия, без да отчете придадената й стойност“.

Това, което и в момента се прави, е на собствениците да бъдат предлагани други имоти общинска собственост, които ще ги удовлетворят. Защото иначе те ще си потърсят правата в съда и Столичната община ще трябва да плаща милиони левове обезщетения за пропуснати ползи.

Трябва да се търси индивидуално решение за всеки казус, умерено, с разум, без ескалация на напрежението, посочи Здравков.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg