Чужденци откриват влогове у нас

791
Чужденци откриват влогове у нас

Фирми и граждани от Европа искат да влагат парите си в банки у нас. Това обяви изпълнителният директор на "Райфайзенбанк България" Момчил Андреев.

"Станахме атрактивни за пласиране на ресурс отвън - през последните седмици имахме немалко запитвания от европейски институционални инвеститори, фирми и физически лица за депозити, защото България е член на Европейския съюз и гарантираното свободно движение на капитали в 27-те страни ни прави по-атрактивни от други страни в региона", обясни банкерът.

Преди дни "Райфайзен" обяви намаление на лихвите си по нови потребителски кредити. Очаква се до дни тази стъпка да предприемат още родни трезори. С решението си да понижим лихвите заложихме на оптимистичния вариант за развитието на българската икономика, коментира Андреев.

"Имаме солиден капитал и достатъчна ликвидност - работата ни е да финансираме икономиката, като преценяваме професионално риска. Факт е, че рискът остава висок, предстоят ни трудни месеци и не сме застраховани от неприятни изненади, но сме повече оптимисти, отколкото песимисти", отбеляза Андреев.

Той обясни, че лихвите по новите и старите кредити са "скачени съдове", защото всеки може да провери условията на пазара и да избере най-добрата оферта за нов кредит или за рефинансиране.

Банкерът се въздържа от прогноза за движението на лихвите по депозитите. Той обаче отбеляза, че тегленето на влогове от банките, което започна в началото на кризата, вече е спряло и част от парите са се върнали обратно в банките.

Търсенето на кредити в последните месеци рязко се сви, макар това да не се вижда добре в банковата статистика. Причината е, че част от банките изкупиха обратно кредити, продадени в чужбина, и продължаваха усвояванията по инвестиционни кредити, разрешени преди кризата. На пръв поглед изглежда, че кредитът слабо расте, а в действителност по-скоро се свива, коментира Момчил Андреев.

Източник: в. "Стандарт"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg