Данък банки

842
Данък банки

Да се въведе данък върху транзакциите за банките и финансовите къщи, за да се намали рискът от повторение на кризата. Това предложи вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров на дискусията "Заетост по време на криза и предизвикателствата на новия растеж", която организира президентът Георги Първанов вчера.

Идеята на КНСБ е на базата на решение на среща на най-високо ниво на лидерите от ЕС. "На 18 юни тази година те се обединиха около предложението да се въведе данък за банките, така че да се ограничи рискът от по-нататъшни борсови спекулации", обясни Пламен Димитров.

Засега решението е прекалено общо и всяка държава може сама да помисли за конкретната му реализация.

Вариантът, който предлага КНСБ, е да се въведе данък върху всяка транзакция, която осъществяват банките и финансовите посредници. Размерът на налога няма да бъде голям.

"Изчисленията на ЕС показват, че дори при 0.05% върху транзакцията може да се съберат 200 млрд. евро за година", каза Димитров. Данъкът няма да засяга тегленето на банкноти от обикновените хора, а само финансовите спекулации. Целта е да се спре нарочното препродаване на акции на една компания, така че изкуствено да се надува или срива цената й.

Освен това от КНСБ предлагат да се помисли и за въвеждане на допълнителен налог за прекомерната консумация на ток. "Това може да става под формата на нов акциз или с увеличаване с 2 пункта на ДДС за свръхпотреблението", поясни Димитров.

С 250 хиляди души е намаляла заетостта у нас през първото тримесечие на тази година в сравнение с миналата, сочат пък данните на НСИ. Според анализите на Световната банка с 4% се е увеличил броят на хората, които са спрели да си плащат осигуровките. Това означава, че още над 100 000 души са отишли в сивия сектор.

Пак според анализите на банката всеки втори работник е пострадал от кризата, а 77% от домакинствата у нас нямат никакви спестявания. Като голям недостатък на нашата държава бе отчетено и нарастването на заетостта в нискотехнологичните сфери за сметка на високотехнологичните.

"Съгласен съм, че последните 20 години доведоха до ниска квалификация на работната сила и до неконкурентоспособността на българската икономика", каза социалният министър Тотю Младенов.

Според него обаче страната ни ще успее да изпълни плановете си и да увеличи работещите до 75% от всички между 20 и 64 години до 2020 г.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg