Дървената къща се строи лесно и бързо

2388
Дървената къща се строи лесно и бързо

Интерес към дървените сглобяеми къщи винаги е имало. Според статистически данни всяка трета новопостроена еднофамилна къща през миналата година в Австрия и Германия е сглобяема. Този начин на строителство е предпочитан и в Швейцария, САЩ, Япония и редица други държави. Напоследък поръчката на дървени къщи става все по-предпочитана и у нас. Не само, защото дървото позволява архитектурна свобода, какъвто никой друг материал не дава, но все по-често хората предпочитат да си купят дървена екологична къща, вместо да живеят в същата на външен вид, но от тухли и бетон, смятат брокери.

Сглобяемите конструкции дават чудесна възможност на бъдещите собственици да влияят на почти всеки детайл от тяхната „къща мечта”. Елементите се произвеждат в завода на избраната фирма и след това се транспортират до мястото на сглобяване. Времето, в което екокъщата ще е готова, е изключително кратко – само няколко дни. Хубавото е, че през самата фаза на планиране на къщата, клиентите могат да изберат или променят някои от материалите, архитектурата или големината на къщата, казват от бранша. Дървената къща се строи много по-лесно, а после, когато искаш да промениш врати или помещения, става много по-лесно, смятат собственици на такива жилища.

Освен по-бързото им изграждане дървените къщи притежават и друго голямо предимство от гледна точка на околната среда – по-голямата енергийна ефективност, по-малкият транспорт на материали и по-малкото отпадъци, които остават. Също така те могат да се сглобяват на места, където монолитното строителство не е възможно. Могат да се строят дори във вода върху понтонни платформи.

Самата дървена конструкция представлява предварително изработени панели, които се състоят от дървена рамка с хоризонтални и вертикални фризове за здравина, запълнена с минерална вата, която е с дебелина в зависимост от условията, при които ще се монтират. Клиентът може да избере по какъв начин да затвори панелите. Това може да стане както с шперплат, така и с PVC покритие, гипсокартон – обикновен или влагоустойчив, гипсофазер или дървена обшивка. Панелите се свързват чрез болтове, като се образува корав скелет. Подовата и таванската конструкция се образуват от градоред, върху който се кове дюшаме или водоустойчив шперплат.

В съвременните сглобяеми къщи основно се ползват основно два материала – дърво за носещата конструкция, а доста често и за външна обшивка, и гипсофазерни плочи за вътрешни обшивки на стените и тавана, за подови конструкции, все по-често се използват и за външна обшивка, казват от бранша. Ползването на екологични строителни материали не вредят на здравето и определено допринасят за уюта, смятат дизайнери.

Защитата на различните строителни елементи срещу насекоми, гниене, химическа агресия и пожар се осигурява чрез повърхностна или дълбочинна обработка на дървото. Веднага след монтажа на елементите, те могат да бъдат боядисвани, върху тях могат да се залепят тапети или да се положи декоратвина мазилка и облицовка. Значително по-малките дебелини на вътрешните преградни стени осигуряват по-пълно използване на пространството на стаите. Сглобяемите дървени къщи са изключително устойчиви на земетресения и пожари. При този тип строителство е избегнат мокрия процес на съхненето на строителните материали, който е основна причина за влагата при монолитното строителство.

Цените са в зависимост от типа на сградата и степента на завършеност. Те се движат между 160 и 390 евро за квадратен метър. Повечето от фирмите включват в цената транспорт в рамките на страната, монтаж, минерална мазилка на външни стени, латекс на вътрешните, бяла PVC дограма със стандартен стъклопакет, MDF интериорни врати, подово покритие ламиниран паркет на помещенията с изключение на мокрите, битумни керемиди, PVC улуци. Включени са също ВиК и електрическа инсталация, както и изготвяне на инвестиционен проект.

Източник: в. Новинар

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg