Държавата без шанс да прибере 700 млн. лв. неустойки

2808
Държавата без шанс да прибере 700 млн. лв. неустойки

Държавата няма шанс да събере над 700 млн. лв. неустойки, наложени на купувачи на приватизирани предприятия заради неизпълнени задължения, показват изчисления на "24 часа". Причините са липса на обезпечения по договорите, отхвърлени в съда претенции, отписани заради заличаване на дружествата вземания, фалит на продадените предприятия.

Основната част от парите - над 406 млн. лв., са наложените неустойки по договора за продажба на "Кремиковци". От агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обясниха, че "в резултат на ефективно предприети действия през 2011 г . от тях на ведомството са присъдени 151.3 млн. лв., а до момента за 2012 г. – 219.4 млн. лв.". Преди две години комбинатът бе обявен в несъстоятелност, след което започна разпродажба на активите му. Производствената част бе продадена за 316 млн., като парите отидоха главно за изплащане на задължения към работниците, пише в. 24 часа.

Другият голям длъжник е "Химко" - Враца, и също от години е в несъстоятелност. При първата процедура, не бяхме включени в масата по несъстоятелността. След това съдът прие оздравителен план. Учредихме ипотеки върху активите и започнахме действия по събирането на вземането, обясниха от агенцията за приватизация. За опис на активите ведомството е платило 760 хил. лв.


Наскоро заводът бе обявен отново в несъстоятелност, а от агенцията се надяват, че ще си върнат парите за опис и част от дълговете. Те са за 24.8 млн. долара и 12.23 млн. лв. Сред останалите солидни задължения са 29.2 млн. лв. за "Брикел", почти 5 млн. лв. за "Вархим" - Мездра, и над 78 млн. лв. за БТК.

За вземанията по сделката за телекома държавата засега търпи поражения Заведеното през 2009 г. в арбитражния съд в Париж дело заради неизпълнен ангажимент от купувача "Вива венчърс" за трудова заетост приключи с отхвърляне на иска за 60 млн. лв. Освен това бе отсъдено държавата да плати разноските от 3 млн. лв. Агенцията за приватизация реши да оспори решението във Върховния касационен съд и чака той да се произнесе дали жалбата е допустима.

За останалите 18 млн. лв., които държавата търси от "Вива венчърс", през юни миналата година също бе заведен иск в Париж. Дългът е заради неизпълнен ангажимент по договора купувачът да плати тази сума на Министерството на отбраната. В момента производството е на етап размяна на книжа.

Без никакъв шанс да бъдат събрани са около 90 млн. лв. по други сделки, тъй като общо 318-те иска за тях са отхвърлени от съда. 28.9 млн. лв. пък няма как да постъпят по сметките на държавата, защото присъдените вземания са от купувачи, които са заличени като правни субекти в Търговския регистър. Става въпрос за 31 дружества, обясниха от агенцията.

От 186 компании купувачи вземанията не могат да бъдат събрани, тъй като те не притежават имущество. От приватизационното ведомство не уточниха какъв е размерът на необезпечените дългове. Към 2009 г. бе отчетено, че са 168 млн. лв. От агенцията обясниха изрично, че "купувачите подлежат на стриктен контрол". Ако длъжникът или приватизираното дружество придобие имущество, агенцията незабавно предприема действия по вписване на законна ипотека, а впоследствие и действия по насочване на принудителното изпълнение, обясниха от агенцията.

Освен заради неизпълнени задължения държавата продължава да си търси парите и по 206 договора, сключени с разсрочено плащане на цената. Неиздължената от купувачи сума е за общо 103.8 млн. лв.

Към момента висящите искове на агенцията са 322 за общо 658.5 млн. лв. Вече приключилите дела, в които е отсъдено изцяло или частично в полза на ведомството, са 1233. Присъдени са над 500 млн. лв., над 80 млн. долара и 1.8 млн. евро.

От 2010 г., когато агенциите за приватизация и за следприватизационен контрол се сляха, до средата на тази година са начислени неустойки за 39.3 млн. лв. и 1.4 млн. долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg