Държавата чака 458 млн. лева от приватизационни сделки

664
Държавата чака 458 млн. лева от приватизационни сделки

Държавата има да получава повече от 356 млн. лева, 67 млн. долара и 1.9 млн. евро по стари приватизационни сделки. В българска валута дължимите пари са около 457.7 млн. лева, изчислени по курса на БНБ.

Средствата са съдебно присъдени и подлежат на събиране по изпълнителни листове, издадени в полза на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК). Това става ясно от доклада на агенцията за миналата година, който е внесен вече в парламента.

Към края на 2009 г. общият брой на издадените в полза на АСК изпълнителни листове са 1101 броя, а посочената сума се отнася за спечелените дела от агенцията от нейното създаване през 2002 г. досега.

Съдебните изпълнители, които трябва да събират присъдените средства обаче, срещат затруднения в условията на криза.

Въпреки това само за миналата година паричните постъпление са били 18.965 млн. лева, което е с 46,82% повече в сравнение със същия период на 2008 г., когато в хазната са влезли 12, 916 млн. лева.

Във ведомството има информация за 7219 приватизационни сделки, направени от Агенцията за приватизация и различните министерства във времето, когато имаха право на продажба.

За част от сделките обаче и до ден днешен не е предоставена документация въпреки продължителната кореспонденция и настояване от екипа на АСК. По тази причина в агенцията сега има архив за 6878 продажби, по които се осъществява следприватизационен контрол.

От зората на раздържавяването през 1993 г. до края на миналата година общият размер на договорените инвестиции е 6.917 млрд. лева, но 30% от купувачите не са изпълнили програмите си и са пропуснали да вложат над 2 млрд. лева, става ясно още от доклада за депутатите.

Особено трудно в годината на икономическа криза се изпълняват социалните ангажименти. За неизпълнение на програмата за трудова заетост от АСК са начислили 5 неустойки за 60.7 млн. лева по 3 договора.

С най-голяма санкция за неподдържане на договорената численост на персонала - 60.226 млн. лева, е купувачът на БТК. С решение на новия Министерски съвет по предложение на АСК е допуснато разсрочване на инвестициите за купувача на Български морски флот.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg