Държавата изпусна Кремиковци

1327
Държавата изпусна Кремиковци

Държавата изпусна Кремиковци. Бюджетът вече е втори по размер кредитор на комбината след облигационерите. Причината е, че държавната помощ за комбината от над 700 млн. лв. се оказа нищожна. Решението вчера постанови Апелативният съд на София-град.

Според магистратите актът, с който се изисква връщане на помощта, е нищожен, защото е издаден от некомпетентен орган.

Става дума за акт за публично държавно вземане от 4 септември 2008 г. на зам.-министър на икономиката и енергетиката. Така бюджетът губи правото да си получи обратно дадените над 700 млн. лв. - главница от 431.07 млн. лв. и лихви за 267.883 млн. лв.


Според европейското законодателство възстановяване на неправомерно предоставена държавна помощ става с решение на Европейската комисия. Съгласно действащата нормативна уредба, възстановяването на помощта може да се осъществи само при условие, че министърът на финансите е изпратил съобщение до Комисията за защита на конкуренцията, се казва в мотивите на съда.

Описаното в акта държавно вземане не се включва в нито една от категориите публични държавни вземания. Според магистратите този порок е съществен и засяга съдържанието на целия акт и неговото изпълнение. С отпадането на държавната помощ от дълговете на комбината бюджетът се превръща в кредитор №2.

Облигационерите имат да получават 325 млн. евро номинал на емисията, плюс лихви, което ги нарежда на първо място. Решението на Софийския апелативен съд не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

В петък на събрание на кредиторите ще се определи методът за осребряване на имуществото на комбината. Очаква се там държава и облигационери да гласуват съгласувано.

Източник: в. „Стандарт"Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg