Държавата с дял в “рискови” фирми

1210
Държавата с дял в “рискови” фирми

Държавата ще дава рамо на нови или развиващи се малки и средни фирми. Освен с даването на заеми и гаранции това ще става и с придобиване на дялови участия от компаниите, пише в. Стандарт в днешния си брой.

Превръщането на Насърчителна банка в Българска банка за развитие беше гласувано от бюджетната комисия на парламента на второ четене. Заедно с нея се създават и Фонд за капиталови инвестиции (ФКИ), и Национален гаранционен фонд. Фондовете ще бъдат дъщерни дружества на банката, като тя ще държи поне 51% от капитала им.

Останалите акционери ще може да бъдат местни и чужди частни финансови и кредитни институции. ФКИ ще работи като набиращите скорост в България фондове за рискови инвестиции (venture capital funds). Така ще осигурява пари за начинания, които трудно може да получат банкови кредити.

В набирането на пари във фонда ще участват частни капитали, но държавата си запазва контрола на управлението му. Фондът ще може да придобива до 34% от капитала на малки и средни предприятия. Националният гаранционен фонд пък ще служи за обезпечение по заеми.

През банката ще може да минават парите по програма "Джереми" на ЕС, които са за малки и средни предприятия.

Снимка: БГНЕС/EPA

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg