Държавата си иска гори от Баневи

1336
Държавата си иска гори от Баневи

Държавата иска да си върне гори край морския курорт "Русалка" на семейство Баневи.

Гражданско дело е образувано по иск на министъра на земеделието Мирослав Найденов, представляващ държавата, против "Русалка Тур" ООД и "Паррус" ЕООД в Окръжен съд-Добрич.

Държавата претендира за право на собственост върху имот в землището на каварненското село Свети Никола с площ 182 570 кв.м. Според министъра, теренът е държавна собственост и е част от Държавния горски фонд.

Съдът обаче не даде ход на делото заради нередовност в исковата молба. Магистратите дадоха една седмица срок на държавата, за да посочи точно фактите, на които претендира да е придобила правото на собственост на имота в землището на с. Свети Никола.

Според съда, в исковата молба неясно са посочени твърдения, че спорният имот граничи с природен резерват "Калиакра".

Ответниците - "Русалка Тур" ООД и "Паррус" ЕООД, поддържат възражения, че имотът не попада в територия на природен резерват, както и че е престанал да бъде държавна собственост от 1990 г., поради предоставянето му за стопанисване и управление на държавни фирми и в собственост на ЕАД Ваканционно селище "Русалка", което беше приватизирано през 1999 г.

Според Изпълнителната агенция по горите, разпоредителна сделка с този имот обаче не е извършвана в полза на ответника, нито е променяно предназначението му.

Източник: в. Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...