Държавата си иска гори от Баневи

1309
Държавата си иска гори от Баневи

Държавата иска да си върне гори край морския курорт "Русалка" на семейство Баневи.

Гражданско дело е образувано по иск на министъра на земеделието Мирослав Найденов, представляващ държавата, против "Русалка Тур" ООД и "Паррус" ЕООД в Окръжен съд-Добрич.

Държавата претендира за право на собственост върху имот в землището на каварненското село Свети Никола с площ 182 570 кв.м. Според министъра, теренът е държавна собственост и е част от Държавния горски фонд.

Съдът обаче не даде ход на делото заради нередовност в исковата молба. Магистратите дадоха една седмица срок на държавата, за да посочи точно фактите, на които претендира да е придобила правото на собственост на имота в землището на с. Свети Никола.

Според съда, в исковата молба неясно са посочени твърдения, че спорният имот граничи с природен резерват "Калиакра".

Ответниците - "Русалка Тур" ООД и "Паррус" ЕООД, поддържат възражения, че имотът не попада в територия на природен резерват, както и че е престанал да бъде държавна собственост от 1990 г., поради предоставянето му за стопанисване и управление на държавни фирми и в собственост на ЕАД Ваканционно селище "Русалка", което беше приватизирано през 1999 г.

Според Изпълнителната агенция по горите, разпоредителна сделка с този имот обаче не е извършвана в полза на ответника, нито е променяно предназначението му.

Източник: в. Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg