Държавните фирми започнаха зле годината

1258
Държавните фирми започнаха зле годината

За повечето държавни предприятия 2012 г. започва слабо и те отчитат спад на приходите, намаляващи печалби или растящи загуби. Това показват финансовите отчети за първото тримесечие.

Очакванията за влошаване на финансовото състояние на Националната електрическа компания вече са и документален факт, съобщава в. „Сега“. Резултатът й към 31 март т. г. е минус 16 026 000 лв., докато за същия период на 2011 г. компанията е била на плюс с над 30 млн. лева. Това обяснява и защо се оказа проблемно обслужването на заема, отпуснат от банков синдикат начело с френската БНП "Париба" за несъстоялия се проект АЕЦ "Белене". Падежът е в края на месеца. Погасяването ще бъде разсрочено, след като Българският енергиен холдинг даде заем на НЕК, за да плати 55 млн. евро от дължимите общо 250 млн. евро. С парите ще се покрият задължения към белгийската Dexia и японската Mizuho, които поискаха незабавно погасяване на тяхната част от заетите средства.

"Кредитът от БЕХ е с лихва, тъй като в противен случай не би било пазарно", обясни министърът на икономиката Делян Добрев, но не уточни каква е лихвата. Въпросът тепърва се обсъждал в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която трябва да прецени дали лихвата е пазарна и окончателно да даде зелена светлина за процедурата.

За разлика от НЕК, АЕЦ "Козлодуй" може да се похвали с добри показатели. През м.г. приходите от дейността на дружеството са на стойност 884 545 хил. лв. и са с 9.32% повече от тези за 2010 г. Най-голяма заслуга за това има продажбата на електроенергия, която формира 95% от приходите на дружеството.

Специализираната в поддържане на регистри и бази данни за администрацията "Информационно обслужване" отчита спад в печалбата - от 99 000 лв. за януари-март 2011 на едва 6000 т.г. Това се дължи основно на спад в приходите, докато разходите остават на миналогодишното ниво. За първите 3 месеца фирмата, подопечна на Министерството на финансите, има увеличение на несъбраните търговските вземания, които вече възлизат на 1.9 млн. (443 хил. лв. ръст). Самото МФ й е длъжник с 467 хил. лева.

Надолу вървят и приходите на спортния тотализатор, като са спаднали от 47.1 година по-рано на 35.7 млн. лв. От продажба на фишове тотализаторът за 3 месеца е събрал 608 хил. лв. вместо 812 хиляди лева през 2011 г., а постъпленията от хазартни игри са се свили от 45.5 на 34.4 млн. лв. Това ще засегне и отчисленията, които тотализаторът прави за финансиране на спорта.

И летище София леко "свива перките" в началото на 2012 г. Намалели са кацанията и излитанията, което се дължи на спрените полети на банкрутиралата през февруари унгарска авиокомпания "Малев", както и на оредяване на чартърите. С 35 % е спаднал спрямо предишната година броят на пътниците между София и морето заради временното спиране на летище Варна. В отчета прави впечатление, че разходите за издръжката на летищния оператор са с 454 хил. лв. по-малко от планираните. Намалението е за сметка на отложените разходи за заплати, осигуровки и външни услуги.

Все пак столичната аерогара отчита печалба от 2271 хил. лв. Голямо оживление има секторът "бизнес авиация", където има 52% ръст на пасажерите за година. Основните клиенти и доставчици на летище София си остават компаниите "България ер", "Хемус ер", Австрийските авиолинии и "Луфтханза". Нискотарифните Wizz Air и ЕasyJet наред с "България Еър", немската Lufthansa и Austrian Airlines са докарали и отвели най-много пасажери.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Anam
# 0
07:06 | 18 June 2012
I told my kids we'd play after I found what I ndeeed. Damnit.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg