Дават по 10 бона за собствен бизнес

1162
Дават по 10 бона за собствен бизнес

Социалното министерство развърза кесията за безработните. Ведомството на Тотю Младенов предлага до 10 хиляди лева за старт на собствен бизнес.

Програмата е за безработни, които са регистрирани в бюрата по труда. С мярката държавата дава шанс на стотици изгубили работата си заради кризата да сложат ново начало и да си осигурят препитание.

"Преди да се предостави сумата, кандидатите трябва да минат през два етапа, и едва около година по-късно може да очакват парите", поясни зам.-социалният министър Красимир Попов. Кандидат-бизнесмените първо ще трябва да преминат обучение към бюрата по труда. Курсовете ще са насочени основно към преприемачески умения и мениджмънт.

"По време на обучението си безработните ще преминават и курсове по бизнес администрация и предприемачество", каза и шефката на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова. Очаква се от януари да започне процедурата по избор на обучаващи институции.

Според Стелиянова от Агенцията по заетостта ще организират и подбор на консултантски фирми, които да помогнат на обучаваните от първите месеци на дейността им. Въпреки че около 50 000 души се очаква да преминат курсовете, едва около 10 000 от тях ще бъдат избрани за финансирането. Лекциите ще са различни за всеки и според образованието на кандидатите до момента. "Изискването е кандидатстващите да бъдат със завършен седми клас", уточни още Стелиянова.

Уроците ще включват управление на фирма, счетоводни курсове и дори придобиване на лидерски умения. След етапа на обучение кандидатите за финансов капитал ще трябва да регистрират фирма. За това са длъжни да съдействат и служителите от бюрата по труда. Те ще помагат на бъдещите бизнесмени с правни съвети.

Макар сумата да изглежда малка за стартирането на собствен бизнес, основната идея е паричната подкрепа от държавата да намали риска пред търговските банки, които да отпуснат кредит въз основата на направения бизнес план, поясниха още от ведомството на Тотю Младенов.

Първоначално от АЗ ще поемат плащанията и осигуровките в новосъздадените фирми, а бизнесмените ще трябва да наемат поне един безработен във фирмата си. В периода до 2013 г. за насърчаване на малките и средните предприемачи държавата ще осигури общо 70 милиона лева, които да осигурят препитание на 30 хиляди души, допълниха още от там. Новите бизнесмени ще могат да кандидатстват и за кредит от банка. В момента от АЗ проучват условията на банките за отпускане на бизнес кредити.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg