Дефицит на ток на Балканите заради спрените III и IV блок

372
Дефицит на ток на Балканите заради спрените III и IV блок

След спирането на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" в края на 2006 г. се създаде сложна ситуация в електроснабдяването на Балканите. До края на 2006 г. българската енергетика е покривала до 50% от постоянния електроенергиен дефицит в региона. Затова призоваваме Европейският съюз да бъде инициатор за създаване на енергийна общност между ЕС и Югоизточна Европа, която, след разумна преценка на алтернативите в региона, в краткосрочен и дългосрочен план да предприеме мерки за преодоляване на създалата се ситуация. Това се казва в приветствие на министъра на външните работи Ивайло Калфин до Четвъртия международен конгрес за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, който бе открит в София вчера.

Българската страна е предприела активни действия за създаване на регионален енергиен информационен център в София, като част от секретариата на енергийната общност, както и за създаване на бюро на обсерваторията на енергийната общност, бе посочено още на форума, пише днес вестник „Монитор“.

Министерството на икономиката и енергетиката ще продължи да предприема стъпки за насърчаване на бизнессредата в областта на енергийната ефективност и на енергетиката, използваща възобновяеми енергийни източници, подчерта зам.-министър Нина Радева.

Стъпки за развитие на този сектор са заложени в оперативна програма
"Конкурентоспособност", по която за периода 2007-2013 г. за мерки, свързани с повишаването на енергийната ефективност и въвеждане на възобновяеми енергийни източници, са заложени 205 милиона евро. Програмата предвижда през втората половина на тази година да стартират две схеми за безвъзмездна помощ на обща стойност 31 милиона евро. Първата схема ще финансира оползотворяването на слънчевата, вятърната и геотермалната енергия за покриване на собствени нужди на предприятията, а втората схема е насочена към намаляване на енергийната интензивност на предприятията чрез закупуване на оборудване и апаратура, информираха от МИЕ.

В приветствие от името на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалдс бе посочено, че форумът, започващ в София, е жизнено важен за взаимната обмяна на опит и за по-доброто сътрудничество в областта на енергетиката.

От държавните членки на Европейския съюз зависи да приложат активни политики по изпълнение на целите, които си е поставила общността - 20% по-малко емисии на въглероден двуокис, 20% енергоефективни икономики и 20% дял на електроенергията от възобновяеми енергийни източници до 2020 г., бе посочено в приветствието на министъра на околната среда на Германия Зигмар Габриел.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg