Декларираме ниви до края на юли

1497
Декларираме ниви до края на юли

До края на този месец собствениците на земи, които не са дадени под наем, трябва да декларират как ще ги стопанисват през следващата стопанска година – като ги дадат под аренда или пък сами ги обработват.

За целта трябва да се подаде декларация в общинските служби по земеделие, пише вестник "24 часа". Документът може да се занесе лично или пък да се пусне на електронна поща на земеделската служба.

Форматът е качен на сайта на аграрното ведомство, но при необходимост хората може да се обръщат и към служителите по места. Подадената от един съсобственик декларация е валидна и за останалите.

Декларирането на земеделските земи няма да накърни по никакъв начин правото на собственост върху земеделските земи, а хората няма да загубят нивите си, успокоиха експерти от земеделското министерство.

„По този начин ще се пресекат случаите на незаконно изораване на ниви от недобросъвестни арендатори, възползвали се от факта, че собствениците или техните наследници не живеят в землището и не могат да управляват имотите си“, каза зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

„Белите" петна в общинските землища, които не се обработват, може да се предоставят срещу определена рента.

Държавата ще разпредели служебно терените, ако собствениците не изпратят декларацията. Това ще стане на базата на споразумение между арендаторите от региона.

Всеки ползвател ще се настанява в масивите, в които преобладават имотите, ползвани от него легитимно, а белите петна се разпределят пропорционално. При служебното разпределение да се започва от най-дребните ползватели препоръчват от аграрното ведомство.

След като приключи процесът на регистрация, ще има яснота каква част от нивите се обработват в дадено землище и каква част остават нестопанисвани.

Собствениците на земи ще спечелят от тази процедура, защото всеки ползвател е длъжен по закон да плаща за имота, който обработва. Заделяната сума трябва да е равна на средната рента за района.

Парите ще се внасят в извънбюджетна сметка на общината и в рамките на три години всеки собственик може да отиде и да си получи парите. За целта обаче е нужно да има заповед на директора на областна дирекция „Земеделие”.

Непотърсените пари отиват директно в бюджета на общината. Неизрядните арендатори, които не са внесли рента за ползваните ниви, ще загубят правото си да работят и да участват в споразумения за следващата стопанска година, гласи още законът.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Tominaga
# 0
10:08 | 30 August 2012
What a pleasure to find someone who thinks thorugh the issues
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg