Делим панелката и голфа преди брака

951
Делим панелката и голфа преди брака

Кой ще е собственик на панелката и кой на трабанта, вече може да се решава преди сватбата. Както в повечето европейски страни и САЩ, и у нас се въвежда брачен договор. Това прeдвижда проектът за нов Семеен кодекс.

Той влиза за обсъждане в кабинета още следващия месец и най-вероятно ще влезе в сила от януари догодина. Тогава ще можем да се разберем черно на бяло с половинката си по имуществените въпроси за времето на брака, а и ако се наложи - и след това, информира в днешния си брой в. Стандарт.

В договора може да бъде регламентирано дори кой и как издържа децата, но само по време на съвместното съжителство. В случай на развод съдът решава при кой родител ще останат хлапетата, както и колко ще плаща другият. Експерти съветват брачният договор да се подготви от юристи, преди двете страни да го подпишат. Материята е сложна, трябва да се обмисли, за да няма после недоволни.

С помощта на този предварителен контракт ще се спестят редица главоболия както по време на съвместното съжителство, така и при евентуален развод, смятат юристите.

Според проекта на Министерството на правосъдието всеки психично здрав българин, навършил 18 г., може да сключи договор с половинката си, още преди да каже "да" в гражданското. Документът влиза в сила, след като брачният съюз стане факт.

Официални договорки могат да се правят и след сватбата. В този случай мъжът и жената решават откога те да влязат в сила. Според новия Семеен кодекс споразумението между съпрузите трябва да съдържа правила за имотните отношения и задължения по време на съжителството. Договорът ще регламентира собствеността, придобита по време на брака. Може обаче да се впишат и клаузи за права върху имоти, взети и преди подписа в гражданското.

В брачния контракт съпрузите ще могат да си разделят дори всекидневните разходи и домашните задължения. Например единият поема ангажимент да плаща парното, а другият - тока. В договора се определя и подялбата на имотите при евентуален развод. Може да се запише и каква издръжка ще плаща единият съпруг на другия по време на брака. Например в случаи, в които нежната половинка остава вкъщи да върти домакинството, мъжът ще издържа семейството. В брачния договор обаче не може да има клаузи за случай на смърт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg