Депутати точили пари от САПАРД

497
Депутати точили пари от САПАРД

Депутати и техни роднини са се възползвали от програма САПАРД, по която Еврокомисията спря на България над 100 млн. евро, пише в днешния си брой вестник „Монитор“.
Те надписвали в декларациите размера на земеделските площи, които притежават, за да получат повече пари. Това каза вчера шефът на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков.

Той обаче не пожела да назове конкретни имена, защото щели да бъдат обявени в четвъртък, и подчерта, че не трябва да се поставя знак за равенство между спирането на парите по програма САПАРД и тези на ФАР и ИСПА."Системата САПАРД продължава да действа и не е променена. В писмото на Жан- Люк Демарти става дума за проблеми с разследвания, които не са на нивото на агенцията. Никъде не са посочени бележки, срокове и действия, които трябва да предприемем", обясни Тадаръков. Той допълни, че всички бенефициенти носят лична отговорност за автентичността на документите, които предоставят.

По мярка 2 на програмата САПАРД - "Подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти", били одобрени 341 проекта, като по 247 от тях са платени 239 млн. лева.

"Анулирани са 47 проекта за 88 млн. лева. Остава да бъдат одобрени 49 проекта за 81,4 млн. лв. в секторите "Вино", "Плодове", "Месо" и "Мляко", посочи още Тадаръков.

Според него по време на проверката от ОЛАФ в САПАРД от 9 до 12 октомври миналата година е предоставена цялата информация, която инспекторите на европейската служба за борба с измамите са изискали. Били са предоставени и оригиналните досиета на 11 проекта, отхвърлени от САПАРД.

"На 27 февруари спрях изплащането по три проекта в секторите "Птици" и "Пазари", каза Тадаръков. Той уточни, че става въпрос за фирмите "Елпин трейд Интернешънъл", "Палмигра" и "Еврофрий".

Днес предстои среща с представителите на Европейската комисия, на която шефът на фонд "Земеделие" ще настоява парите към спрените 49 проекта да бъдат изплатени.

Според Александър Хинов, който е експерт по оценка и наблюдение по програма САПАРД от Министерството на финансите, няма опасност от прекратяване на плащанията и по структурните фондове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...